Un atac împotriva Iranului este "din ce în ce mai probabil", afirmă preşedintele Israelului

Un atac împotriva Iranului este "din ce în ce mai probabil", afirmă preşedintele Israelului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele israelian, Shimon Peres, a avertizat că un atac împotriva Iranului este "din ce în ce mai probabil", cu puţin timp înaintea publicării de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a unui raport privind programul nuclear iranian.

"Serviciile de informaţii ale diferitelor ţări care monitorizează (Iranul) sunt îngrijorate şi exercită presiuni asupra liderilor lor pentru a avertiza că Iranul este pe punctul de a obţine arma atomică", a afirmat Peres, la Canalul doi al televiziunii private israeliene.

"Trebuie să ne îndreptăm către aceste ţări pentru a-şi îndeplini angajamentele. Ce trebuie făcut, şi este o listă lungă de opţiuni", a adăugat el.

Peres a făcut aceste declaraţii în condiţiile în care AIEA urmează să publice la 8 noiembrie un raport privind programul nuclear al Iranului, pe care experţii israelieni îl consideră alarmant.

În cursul unui alt interviu, acordat duminică dimineaţă postului public de radio, Peres a afirmat că, potrivit "semnelor, Agenţia are dovezi că iranienii vor produce armament nuclear, în pofida dezminţirilor lor".

"Până în prezent, Agenţia a acordat prezumţia de nevinovăţie Iranului. Acest raport, dacă va fi publicat, va înlătura îndoielile", a adăugat preşedintele, preconizând o înăsprire a sancţiunilor "economice şi petroliere" împotriva Teheranului.

Ipoteza unui atac preventiv al Israelului împotriva instalaţiilor nucleare ale Iranului a câştigat teren în ultimele zile, în contextul scurgerilor de informaţii organizate către presă privind o dezbatere care divizează membrii Cabinetului lui Benjamin Netanyahu.

Citit 1434 ori Ultima modificare Duminică, 06 Noiembrie 2011 12:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.