Acordul dintre Washington și Kiev în virtutea căruia Statele Unite vor primi un acces privilegiat la resursele naturale ale Ucrainei este în curs de finalizare, a anunțat luni vicepremierul ucrainean Olga Stefanișina, relatează agențiile AFP și EFE.
„Echipele Ucrainei și SUA sunt în faza finală a negocierilor asupra acordului privind mineralele”, a scris Stefanișina, pe rețeaua socială X. Negocierile au fost „foarte constructive” și aproape toate detaliile sunt finalizate, a adăugat responsabila guvernului ucrainean. Acest acord va consfinți un „angajament pentru următoarele decenii” între SUA și Ucraina, a mai afirmat ea.
Acordul inițial propus de Washington era un memorandum care prevedea cedarea către SUA a jumătate din resursele naturale ucrainene, respectiv petrol, gaze naturale, uraniu, litiu și alte minerale (pământuri rare), acord pe care președintele american Donald Trump îl consideră o formă de compensație pentru ajutorul oferit de SUA în războiul cu Rusia.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat însă să-l semneze, nu pentru că s-ar opune unei asemenea înțelegeri, față de care anterior s-a declarat de acord, ci pentru că acel memorandum nu cuprindea nicio mențiune despre solicitările Kievului privind garanțiile de securitate și continuarea asistenței militare americane. Refuzul lui Zelenski a condus la un conflict public cu Trump, care l-a catalogat pe președintele ucrainean drept dictator.