Protejarea industriilor strategice europene, precum industria oțelului, trebuie să fie un punct central al noilor programe de apărare ale Uniunii Europene (UE), a subliniat, la Strasbourg, europarlamentarul Dan Nica, în cadrul dezbaterilor privind viitoarea arhitectură europeană de securitate.
Într-o rezoluție adoptată în cadrul sesiunii plenare din această săptămână, Parlamentul European solicită UE să acționeze urgent și să își asigure propria securitate. Acest lucru va însemna, potrivit eurodeputaților, consolidarea relațiilor cu partenerii care împărtășesc aceeași viziune și reducerea puternică a dependenței sale de țările din afara UE.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Kaja Kalas, precum și președintele Consiliului European, Antonio Costa, urmează să prezinte, săptămâna viitoare, așa-numita „Carte albă” privind viitorul apărării europene. Acest document trebuie să permită „eforturi cu adevărat revoluționare” și acțiuni „similare celor utilizate în perioade de război”, susțin deputații, care au salutat și planul ReArm, recent anunțat, ce-și propune să mobilizeze fonduri de 800 miliarde de euro la nivelul țărilor UE.
”Perioada de naivitate a UE a trecut”
În acest context, europarlamentarul Dan Nica a arătat că securitatea europeană depinde în egală măsură de tehnologia militară de ultimă generație, dar și de sectorul industrial care poate sprijini valorificarea acestor tehnologii. „Discutăm despre un program de asigurare a securității Uniunii Europene. Pentru mine ca român și pentru țara mea este foarte important să știm nu numai că suntem în marginea Europei și că trebuie să o apărăm pe flancul estic, dar trebuie să ne asigurăm că avem și cu ce. Trebuie să-i asigur pe cetățenii mei și pe ceilalți membri ai Uniunii Europene că nu există vreo amenințare care să le pună în pericol traiul de zi cu zi, însă în actuala configurație globală, doar dacă ești înarmat suficient ești respectat. Aceasta este o lecție pe care am învățat-o, din păcate, în ultimii ani, iar perioada de naivitate a Uniunii Europene s-a terminat. Trebuie să avem scut de apărare antiaeriană, să avem drone, sisteme anti-drone, sateliți, sisteme care să ne protejeze pentru că numai în aceste condiții vom putea să ne desfășurăm viața în mod normal. Trebuie să avem grijă și de industriile noastre strategice – trebuie să avem oțel, aluminiu pentru că altfel nu vom putea realiza nimic din ceea ce înseamnă asigurarea intereselor noastre strategice”, a declarat europarlamentarul Dan Nica, în plenul Parlamentului European.
Investiții pentru securitate și apărare
Textul rezoluției adoptate de Parlamentul European afirmă că UE trebuie să permită administrației sale „să accelereze procedurile” în cazul războaielor sau al altor crize la scară largă. Subliniind importanța cooperării UE-NATO, deputații solicită, de asemenea, dezvoltarea în cadrul NATO a unui pilon european pe deplin capabil să acționeze în mod autonom ori de câte ori este necesar. Deputații consideră că UE trebuie să decidă cu privire la o viziune unitară și clară pe termen lung pentru industria europeană de apărare și solicită o creștere semnificativă a achizițiilor comune de echipamente din statele membre ale UE. Ei insistă asupra faptului că procesul decizional privind apărarea europeană ar trebui să fie mai puțin complex. Aceștia sunt de acord cu crearea unui consiliu al miniștrilor apărării și trecerea de la unanimitate la majoritate calificată pentru deciziile UE în acest domeniu, cu excepția operațiilor militare cu mandat executiv. Parlamentul avertizează că, fără o creștere substanțială a investițiilor, obiectivele de securitate și apărare ale UE nu vor fi atinse nici pentru sprijinul militar acordat Ucrainei, nici pentru îmbunătățirea securității europene comune.
Deputații mai afirmă că „nevoile urgente nu pot aștepta următorul cadru financiar multianual” și solicită soluții inovatoare pentru găsirea fără întârziere a unor fonduri suplimentare, precum un sistem de obligațiuni europene pentru apărare pentru a finanța investițiile militare la scară largă.