Marine Le Pen și opt eurodeputați au fost găsiți vinovați de deturnare de fonduri publice, în procesul asistenților parlamentari europeni, luni, de Tribunalul din Paris. Astfel, lidera partidului de extremă dreapta din Franța nu va mai avea voie să candideze la președinție în următorii cinci ani. Cei 12 asistenți judecați alături de eurodeputați au fost, de asemenea, găsiți vinovați de manipulare de bunuri furate, scrie Mediafax.
Instanța a estimat prejudiciul total la 2,9 milioane de euro, prin faptul că „Parlamentul European a plătit pentru persoane care lucrau de fapt pentru partid”. Președintele instanței a declarat că suma deturnării de fonduri care o privește pe Marine Le Pen este de 474.000 de euro, pentru posturile a patru asistenți parlamentari, potrivit Le Figaro.
Verdictul bulversează politica din Franța: Le Pen, șefa formațiunii de extremă dreapta National Rally (RN), este pe primul loc în sondajele de opinie înainte de scrutinul din 2027. Magistrații au aprobat solicitarea procurorilor, care au cerut ca Le Pen să aibă o interdicție imediată de cinci ani de a ocupa funcții publice în cazul în care este găsită vinovată, indiferent de orice proces de apel, folosind o măsură denumită „execuție provizorie”. Verdictul de vinovăție cu o interdicție automată de cinci ani o afectează pe Le Pen, în vârstă de 56 de ani, de trei ori candidată la președinție, care a declarat că 2027 va fi ultima sa candidatură pentru funcția supremă. Ea își va păstra locul în Parlament până la sfârșitul mandatului.
Le Pen a acuzat procurorii că îi caută „moartea politică”, susținând că există un complot pentru a ține formațiunea RN departe de putere, care vine după afirmațiile făcute de președintele american Donald Trump cu privire la problemele sale juridice.
Inculpații spun că banii au fost folosiți în mod legitim, iar acuzațiile definesc prea restrictiv ceea ce face un asistent parlamentar.
Prima reacție după verdictul instanței în cazul Marine Le Pen a venit din Rusia, unde purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, deplânge o „încălcare a normelor democratice”, conform Le Figaro. Chiar înainte ca instanța să fi terminat de pronunțat verdictul, premierul ungar Viktor Orban și-a exprimat solidaritatea cu lidera partidului Rassemblement National, prin intermediul unei postări pe social media cu textul „Je suis Marine!”. Vicepremierul italian și liderul Lega, Matteo Salvini, un aliat apropiat al lui Marine Le Pen, a reacționat la rândul său. „Cei care se tem de judecata alegătorilor găsesc adesea alinare în judecata instanțelor”, a spus el. „La Paris, o condamnă pe Marine Le Pen și vor să o excludă din viața politică. Un film prost pe care îl vedem și în alte țări precum România.”
După condamnarea lui Marine Le Pen, președintele partidului Rassemblement National, Jordan Bardella, a reacționat pe platforma X: „Astăzi, nu doar Marine Le Pen este condamnată pe nedrept: democrația franceză este executată”, a spus Bardella, însoțind tweetul său cu un hashtag #JeSoutiensMarine (O susțin pe Marine - n.r.).