Congresul aprobă cheltuieli de aproape 1.000 mld. dolari şi evită intrarea SUA în blocaj financiar

Congresul aprobă cheltuieli de aproape 1.000 mld. dolari şi evită intrarea SUA în blocaj financiar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Senatul american a aprobat o lege care prevede cheltuieli de aproape 1.000 miliarde de dolari pentru statul federal, iar Congresul a evitat astfel, pentru a patra oară în acest an, oprirea unor servicii importante asigurate de stat, precum cele din sănătate sau educaţie.

Statul federal avea aprobate cheltuieli numai până la sfârşitul acestei săptămâni, iar în lipsa unei noi legi, Casa Albă ar fi fost forţată să închidă principalele servicii ale departamentelor Apărării, Sănătăţii, Educaţiei şi Muncii.

Senatul a aprobat legea referitoare la cheltuielile statului, dar şi o extindere cu două luni a unor reduceri de impozite pentru americanii angajaţi. Legile adoptate de Senat, dominat de Partidul Democrat, asigură o nouă "bătălie" politică cu rivalii republicani la începutul anului următor, potrivit Reuters.

Democraţii şi republicanii nu s-au putut pune de acord asupra asigurării finanţării extinderii scutirii de taxe şi ajutoarelor de şomaj pe termen lung pentru întreg anul 2012, cum a cerut preşedintele SUA, Barack Obama. Senatorii s-au mulţumit cu o extindere de două luni, ceea ce înseamnă că subiectul va reveni în dezbatere la începutul anului următor, chiar în plină campanie pentru preşedinţie şi Congres.

Obama a aprobat rapid legea care permite noi cheltuieli de 915 miliarde de dolari. Camera Reprezentanţilor, dominată de Partidul Republican, a votat cheltuielile vineri seara.

Legea referitoare la extinderea reducerilor de taxe pentru angajaţi nu a fost, însă, discutată de Camera Reprezentanţilor.

Casa Albă şi economiştii au avertizat că un eventual eşec de a prelungi reducerile de taxe pentru un an întreg ar putea avea efect negativ asupra economiei într-un moment vulnerabil.

Din cazua blocajului politic, Casa Albă a alertat, în această săptămână, pentru prima dată formal angajaţii federali referitor la posibilitatea închiderii unor servicii, printr-un email în care a indicat că va fi determinat ulterior personalul "esenţial" necesar menţinerii operaţiunilor în cazul unei perturbări a finanţării.

În august, Statele Unite şi-au pierdut ratingul maxim posibil "AAA" din partea agenţiei de rating Standard & Poor's, după ce divergenţele dintre politicienii americani au prelungit până în ultimul moment creşterea plafonului de îndatorare al ţării, care a permis statului american să îşi poată onora obligaţiile financiare. Datoriile SUA au depăşit în acest an 15.000 de miliarde de dolari.

Citit 1642 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.