Franţa şi Germania cer posibilitatea de a restabili controalele la frontierele interne

Franţa şi Germania cer posibilitatea de a restabili controalele la frontierele interne
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Franţa şi Germania au cerut posibilitatea de a restabili controalele la frontierele naţionale timp de o lună în caz de lacune la o frontieră externă a spaţiului Schengen, într-o scrisoare comună obţinută miercuri de AFP.

Scrisoarea este semnată de ministrul francez de Interne, Claude Gueant, şi de omologul său german, Hans-Peter Friedrich, care precizează că intenţionează să îşi explice poziţia în faţa omologilor europeni în cadrul unei reuniuni prevăzute la 26 aprilie, la Luxembourg.

"Avem nevoie de un mecanism de compensare pentru cazul în care un stat membru, în pofida ajutorului care i-a fost acordat, se dovedeşte incapabil să îşi asigure obligaţiile privind protecţia frontierelor externe ale UE", subliniază scrisoarea franco-germană.

Cele două Guverne cer "posibilitatea, ca ultim resort, de a reintroduce controale la frontierele interne pentru o perioadă care să nu depăşească 30 de zile", în cadrul acestui "nou mecanism" integrat sub forma unor "amendamente la codurile frontierelor Schengen".

"După aceste 30 de zile, va reveni Comisiei Europene să recomande Consiliului (care reprezintă Guvernele celor 27 de state-n.r.) să continue sau să întrerupă controalele la frontierele interne", precizează ei. Dar "decizia propriu-zisă aparţine" Consiliului miniştrilor europeni, insistă ei.

Citit 1824 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.