Draghi: Criza nu a trecut, iar statele din zona euro trebuie să lase în urmă "lumea basmelor"

Draghi: Criza nu a trecut, iar statele din zona euro trebuie să lase în urmă "lumea basmelor"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Criza zonei euro este departe de a se fi încheiat, iar statele membre trebuie să controleze mai strict bugetele şi să implementeze o uniune bancară, pentru a lăsa în urmă o "lume a basmelor" care a permis dezvoltarea problemelor, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.

Criza datoriilor din uniunea monetară va continua şi anul următor, a declarat Draghi, la Paris, pentru postul de radio Europe 1, preluat de CNBC.

"Nu am ieşit încă din criză. Recuperarea pentru cea mai mare parte a zonei euro va începe în 2013" a spus Draghi.

Şeful BCE a adăugat ulterior, la o conferinţă cu oficiali importanţi din sectorul financiar, că actuala criză "a arătat că am trăit într-o lume a basmelor". Datoriile nesustenabile, băncile nesigure şi slaba coordonare a deciziilor au condus la declanşarea crizei în urmă cu trei ani, a spus el.

Conducerea BCE are programată săptămâna următoare întâlnirea lunară de politică monetară, iar analiştii se aşteaptă la menţinerea ratei cheie la minimul record de 0,75%. Bancherii sunt, însă, divizaţi în privinţa unei posibile reduceri a dobânzii anul următor.

Preşedintele BCE a subliniat că programul de achiziţii nelimitate de obligaţiuni anunţat de bancă a ajutat la stabilizarea condiţiilor din piaţa financiară. Programul BCE este pregătit pentru a cumpăra obligaţiuni ale statelor care se împrumută prea scump, însă poate începe doar după ce primeşte o cerere oficială pentru ajutor din partea unui guvern.

Şeful băncii zonei euro a îndemnat guvernele să continue cu implementarea uniunii bancare. Aceasta trebuie să se aplice tuturor băncilor, pentru a evita fragmentarea sectorului.

Citit 1808 ori Ultima modificare Duminică, 02 Decembrie 2012 13:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.