Comisia Europeană propune eliminarea formalitaţilor costisitoare şi birocratice de "legalizare" şi "apostilare" în ţările UE

Comisia Europeană propune eliminarea formalitaţilor costisitoare şi birocratice de "legalizare" şi "apostilare" în ţările UE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comisia Europeană propune reducerea birocraţiei pentru cetăţeni şi întreprinderi, eliminând rutina birocratică de aprobare necesară în prezent pentru recunoaşterea autenticităţii în alt stat membru al UE a documentelor oficiale precum certificatul de naştere.

În prezent, cetăţenii care se mută într-un alt stat membru trebuie să consacre mult timp şi să cheltuiască mulţi bani pentru a demonstra că documentele lor oficiale (de exemplu certificatul de naştere sau certificatul de căsătorie) eliberate de statul membru de origine sunt autentice. Pentru aceasta este nevoie de certificatul "apostilă" care este utilizat de autorităţile publice în alte state ca dovadă a faptului că documentele oficiale sau semnăturile funcţionarilor naţionali de pe documente sunt veritabile.

Sunt afectate, de asemenea, întreprinderile care desfăşoară activitate transfrontalieră în cadrul UE, pe piaţa unică a UE.

"De fiecare dată când treceţi frontiera, nu trebuie ca Ministerul de Externe să confirme că paşaportul dumneavoastră este într-adevăr un paşaport — de ce ar trebui să se procedeze aşa pentru un certificat de naştere?", a declarat vicepreşedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie, citată în comunicatul făcut public pe site-ul executivului european.

Conform propunerilor Comisiei, adoptate miercuri, cetăţenii şi întreprinderile nu vor mai trebui să prezinte versiuni "legalizate" costisitoare sau traduceri "autentificate" ale documentelor oficiale atunci când, de exemplu, înregistrează o casă sau o societate, când se căsătoresc sau când solicită o carte de rezidenţă. Douăsprezece categorii de documente oficiale ar fi exceptate automat de la formalităţi precum "apostilare" şi "legalizare" — impuse, în prezent, pentru aproximativ 1,4 milioane de documente în cadrul UE pe an. Eliminarea acestor cerinţe va însemna economii de până la 330 de milioane de euro pentru cetăţeni şi întreprinderi, fără a pune la socoteală timpul economisit şi inconvenientele evitate.

Cu toate acestea, noile norme nu vor avea niciun impact asupra recunoaşterii conţinutului sau a efectelor documentelor în cauză. Noile norme vor contribui doar la dovedirea autenticităţii documentului oficial, de exemplu dovedirea autenticităţii unei semnături şi a calităţii titularului funcţiei publice care semnează documentul. Acest demers va trebui acceptat reciproc de către statele membre, fără alte cerinţe de certificare suplimentare.

Citit 1545 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Aprilie 2013 15:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.