DEZNODĂMÂNT la Strasbourg. Antonio Tajani, noul preşedinte al Parlamentului European

DEZNODĂMÂNT la Strasbourg. Antonio Tajani, noul preşedinte al Parlamentului European
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Candidatul popularilor europeni, Antonio Tajani (Italia), a fost ales în funcţia de preşedinte al Parlamentului European, pentru un mandat de doi ani şi jumătate, în urma votului deputaţilor reuniţi în cadrul sesiunii plenare, la Strasbourg, marţi, 17 ianuarie. Acesta va prelua ştafeta de la preşedintele în exerciţiu al PE, socialistul Martin Schulz.

Iniţial, în cursa pentru cea mai importantă funcţie în forul european s-au înscris şapte candidaţi: Eleonora Forenza (GUE/NGL, Italia), Jean Lambert (Grupul Verzilor/ALE, Regatul Unit), Gianni Pittella (S&D, Italia), Laurenţiu Rebega (ENF, România), Helga Stevens (CRE, Belgia), Antonio Tajani (PPE, Italia) şi Guy Verhofstadt (ALDE, Belgia).

"Au avut loc patru tururi de alegeri, întrucât niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea absolută a voturilor exprimate în primele trei tururi organizate pe parcursul zilei de marţi. La cel de-al patrulea tur au participat Antonio Tajani (PPE, Italia) şi Giani Pittela (S&D, Italia), cei doi fiind candidaţii cel mai bine clasaţi în cel de-al treilea tur. Au fost exprimate 713 voturi, dintre care 633 valide. Antonio Tajani a obţinut 351 voturi, iar Gianni Pittella 282", se precizează într-un comunicat de presă al Parlamentului European.

Tajani este un politician cu experienţă, fost vicepreşedinte PE, fost comisar european pentru Industrie şi Antreprenoriat şi fost vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Înainte de a intra în politică, Tajani a fost ofiţer în Forţele Aeriene ale Italiei şi a lucrat apoi ca jurnalist, editor al unor secţiuni de afaceri parlamentare.

Antonio Tajani este europarlamentar din 1994, iar din iunie 1999 până în mai 2008 a fost şeful delegaţiei Forza Italia în Parlamentul European.

Tajani a făcut valuri în 2014, când a refuzat indemnizaţia de 13.000 de euro pe lună acordată de Comisia Europeană foştilor vicepreşedinți CE timp de trei ani după încetarea mandatului. Politicianul italian a spus atunci că este o obligaţie morală să nu accepte aceşti bani atâta vreme cât activează ca europarlamentar.

Citit 1654 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Ianuarie 2017 19:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.