Donald Trump a fost învestit preşedinte al Statelor Unite

Donald Trump a fost învestit preşedinte al Statelor Unite
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În cadrul unei ceremonii care a avut loc la Washington, în faţa Capitoliului, Donald Trump a devenit, începând de ieri, 20 ianuarie, preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite.

Ciclul de evenimente care au marcat ziua instalării în funcţie al celui de-al 45-lea preşedinte al SUA au fost deschise de un mic dejun la casa de oaspeţi a preşedintelui, unde familia Trump şi-a invitat câţiva apropiaţi. Trump a luat apoi parte la un serviciu religios privat, la biserica episcopală St.John, aflată în apropierea casei de oaspeţi. Ulterior, preşedintele ales - Donald Trump şi preşedintele în exerciţiu - Barack Obama, împreună cu soţiile lor, s-au întâlnit la Casa Albă, de unde au parcurs împreună traseul către Capitoliu.

Ceremonia de învestire a început în jurul orei 19,00, ora României. Au luat cuvântul lideri religioşi apropiaţi de Trump şi senatorul Roy Blunt, preşedintele comitetului pentru învestire. Depunerea jurământului şi discursul inaugural au fost precedate de o serie de recitaluri muzicale. Trump a fost învestit de preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a Statelor Unite, John G. Roberts. La ceremonie au fost fi folosite două Biblii: cea a lui Abraham Lincoln şi cea pe care Trump o are încă din copilărie.

Un moment aşteptat de public a fost şi parada inaugurală de pe Pennsylvania Avenue, la care au participat atât Donald Trump, cât şi vicepreşedintele Mike Pence.

Fişă biografică

Donald Trump s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a alăturat companiei imobiliare a tatălui său, The Trump Organization.

În prezent, Donald Trump deţine proprietăţi în Manhattan şi este un nume important în domeniul imobiliar din SUA. Cu o avere estimată la circa 3,7 miliarde de dolari, ocupă poziţia 156 în topul Forbes 400. S-a remarcat şi în zona media, fiind producătorul reality show-ului "The Apprentice".

Trump s-a implicat în politică, de-a lungul timpului, atât prin activarea în cele două mari partide din SUA, cât şi prin finanţarea campaniilor celor două formaţiuni. Candidat al Partidului Republican la alegerile prezidenţiale americane din 2016, Trump a reuşit, în alegerile din 8 noiembrie, să o învingă pe candidata democrată Hillary Clinton.        

Citit 1086 ori Ultima modificare Vineri, 20 Ianuarie 2017 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.