UPDATE | Noi măsuri în privința Cataloniei

UPDATE | Noi măsuri în privința Cataloniei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

UPDATE, duminică, 29 octombrie | Madridul continuă procesul de a plasa Catalonia sub tutela sa, preluând frâiele guvernului şi ale poliţiei din regiune, la o zi după declaraţia de independenţă fără precedent făcută în parlamentul regional, ce a fost respinsă în Europa.

Sâmbătă, la Madrid, câteva mii de susţinători ai menţinerii Cataloniei ca parte a Spaniei au manifestat în centrul oraşului, agitând drapele spaniole, relevă France-Presse. Acest drapel continuă să fluture alături de drapelul catalan şi pe clădirea guvernului regional din Barcelona, unde sâmbătă domnea calmul, după ce, cu o seară înainte, manifestanţii secesionişti ieşiseră în stradă. Însă măsurile de securitate au fost puternic întărite în apropiere de prefectură, simbolul statului central în Catalonia.

Duminică dimineaţă s-a anunţat oficial anunţat destituirea şefului poliţiei catalane, emblematicul Josep Lluis Trapero, anchetat deja pentru "nesupunere". Ministerul spaniol de Interne a preluat controlul asupra poliţiei locale, iar şeful guvernului conservator Mariano Rajoy a devenit prima autoritate în Catalonia. Potrivit presei, aproape 150 de înalţi responsabili ai administraţiei catalane vor fi demişi din funcţii. (R.B.)


Guvernul spaniol a cerut DEMITEREA conducerii Cataloniei | Şeful guvernului spaniol, conservatorul Mariano Rajoy, a cerut, vineri, 27 octombrie, în Senat, permisiunea de a-l destitui pe liderul Cataloniei, Carles Puigdemont, şi întreg executivul acestuia, pentru a contracara planurile lor de independenţă, relatează AFP.

Premierul a dat asigurări că obiectivul său este de a permite organizarea de alegeri regionale în şase luni. Premierul a mai spus că guvernul său intervine în Catalonia pentru a-i elibera pe locuitorii acesteia de "jugul" unei minorităţi separatiste "intolerante".

"Catalanii au nevoie de protecţie, nu de imperialismul spaniol, ci de o minoritate care, într-un mod intolerant, vrea să supună pe toată lumea jugului doctrinei sale (secesioniste)", a declarat Rajoy. În discursul său din Senat, el a mai afirmat că "nu există alternativă" la activarea Articolului 155 din Constituţie, care permite guvernului să îi demită pe liderii separatişti ai Cataloniei şi să preia controlul direct asupra regiunii. "Ne confruntăm cu o provocare fără precedent în istoria noastră recentă", a susţinut Rajoy, spunând că acţiunile lui Puigdemont sunt "ilegale".

Citit 1809 ori Ultima modificare Duminică, 29 Octombrie 2017 18:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.