Macedonia | Mize politice privind numele ţării

Macedonia | Mize politice privind numele ţării
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele Macedoniei, Gjorge Ivanov, a refuzat marţi să semneze acordul în vederea schimbării numelui ţării, care ar rezolva disputa cu Grecia, calificându-l drept "act criminal" care încalcă textul Constituţiei, informează Reuters.

Luna aceasta, miniştrii de externe grec şi macedonean au convenit asupra redenumirii acestei mici republici ex-Iugoslave în "Republica Macedonia de Nord", soluţionând astfel o dispută veche de decenii care a blocat aderarea Macedoniei la UE şi NATO. Parlamentul macedonean a ratificat acordul săptămâna trecută, însă, într-un comunicat citat de agenţia de presă MIA, Ivanov a declarat că "nu are mandatul pentru a semna acordul", care "încalcă textul Constituţiei şi face Macedonia dependentă de o parte terţă, de Grecia".

Refuzul preşedintelui de a semna este puţin probabil să blocheze acordul propriu-zis: este de aşteptat ca parlamentul să anuleze acest veto cu o simplă majoritate, printr-un al doilea vot. Cu toate acestea, afirmaţiile dure ale lui Ivanov constituie un semn al mizelor politice înalte din această problemă, care alimentează pasiuni atât printre macedoneni, cât şi printre greci.

Citit 1028 ori Ultima modificare Marți, 26 Iunie 2018 21:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.