Noua abordare a Marii Britanii în negocierile Brexit, privită cu scepticism

Noua abordare a Marii Britanii în negocierile Brexit, privită cu scepticism
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Guvernul Theresa May a adoptat o nouă abordare în negocierile cu Bruxelles-ul pe tema Brexit, propunând crearea unei zone de liber-schimb, dar, potrivit diplomaţilor europeni, noul plan al Marii Britanii probabil nu va fi acceptat de Uniunea Europeană, scrie publicaţia "Financial Times".

"Premierul Theresa May a reuşit să adopte o poziţie consolidată a Cabinetului său, în sensul unei noi viziuni asupra unui Brexit flexibil. Comunicatul de trei pagini emis de Guvernul de la Londra după reuniunea-maraton desfăşurată vineri, în reşedinţa de vară a premierului din zona Chequers, constituie una dintre cele mai semnificative schimbări în materie de politici economice de la referendumul din 2016, cel prin care s-a decis ieşirea Marii Britanii din UE. Dar viziunea Theresei May rămâne incompletă, iar comunicatul este presărat cu ambiguităţi pe care va fi nevoită să le confrunte, în contextul în care vrea să obţină câştiguri în relaţia cu Bruxelles-ul, fără a pierde susţinerea Partidului Conservator ori pe cea a Parlamentului", comentează "Financial Times".

Marea Britanie speră să obţină un acord post-Brexit de genul celui pe care îl are Norvegia. Guvernul de la Londra vrea o "zonă de liber-schimb pentru produse", la care să participe Marea Britanie şi Uniunea Europeană, prin armonizarea continuă a reglementărilor europene în privinţa mărfurilor". Ca o concesie, Londra ar urma să accepte ca instanţele judiciare britanice să acorde "importanţa necesară" deciziilor comunitare, în cazurile care au legătură cu reglementările europene. Cu alte cuvinte, deşi Marea Britanie va avea jurisdicţie separată după Brexit, Curtea Europeană de Justiţie va avea ultimul cuvânt în interpretarea reglementărilor bilaterale.

"Absurditatea secolului"

Însă multe politici bilaterale rămân ambigue sau nu sunt abordate deloc, notează publicaţia citată. Spre exemplu, Marea Britanie vrea în relaţia cu UE "un aranjament pentru facilităţi vamale", care să permită decizii britanice în privinţa taxelor vamale şi politici comerciale independente. Londra vrea să continue ca şi cum ar rămâne în spaţiul teritorial UE. Un oficial european a catalogat propunerea privind acest model hibrid drept "absurditatea secolului". În prezent, diplomaţii afirmă că este improbabil ca aceste opinii să modifice abordarea generală a Uniunii Europene. "Încă este dificil să vedem cum ar putea funcţiona ideile britanice", a explicat un oficial european.

Citit 1750 ori Ultima modificare Marți, 10 Iulie 2018 03:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.