Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Monarhia din Malaezia se află într-o stare de tranziţie, după ce regele ţării a abdicat de la tron în weekend, o decizie istorică fără precedent, relatează dpa.

Sultanul Muhammad al V-lea, din Kelantan, a demisionat din poziţia de al 15-lea Agong, sau suprem conducător al federaţiei, a anunţat duminică Palatul Naţional, după ce acesta s-a aflat la cârma ţării pentru o perioadă ceva mai mare de doi ani, din decembrie 2016.

Regii malaezieni sunt de obicei aleşi prin rotaţie, dintre conducătorii celor nouă state din ţară, pentru un mandat de cinci ani. Rolul regelui este în mare parte ceremonial, în condiţiile în care cea mai mare parte a autorităţii de guvernare este deţinută de prim-ministru şi de cabinetul său.

Următorul rege în linia succesiunii este sultanul din Pahang, dar sănătatea precară a conducătorului de 88 de ani a ridicat întrebări privind cine ar trebui să urmeze la tron. Consiliul celor nouă sultani se va reuni luni la Palatul Naţional, pentru a stabili cine va fi următorul rege.

Totuşi, abdicarea regelui nu este cu totul neaşteptată. Zvonuri că regele s-a putea retrage au apărut după o reuniune rară de săptămâna trecută a celor nouă conducători, notează dpa.

Sultanul Muhammad al V-lea a lipsit o perioadă de două luni din noiembrie, perioadă în care în presă au apărut relatări şi imagini potrivit cărora s-a căsătorit cu fosta regină a frumuseţii din Rusia, Oksana Voevodina, câştigătoare a titlului de "Miss Moscova". Palatul nici nu a confirmat, nici nu a infirmat aceste zvonuri, dar nunta a suscitat preocupări că o străină ar putea deveni regină. În timpul absenţei regelui, sultanul din Perak, Nazrin Muizzuddin Shah, a condus Malaezia ca vicerege.

Vineri, premierul malaezian Mahathir Mohamed a negat zvonurile de abdicare, afirmând că nu a primit vreo scrisoare sau vreun indiciu oficial privind o posibilă abdicare, scrie Channel NewsAsia.

Regele Muhammad al V-lea s-a aflat în fruntea ţării într-un moment de cotitură din istoria ţării, după o victorie a coaliţiei conduse de Mahathir Mohamed, Pakatan Harapan, în alegerile din mai 2018, care a pus capăt unei dominaţii de 61 de ani a formaţiunii Barison Nasional.

Citit 746 ori Ultima modificare Luni, 07 Ianuarie 2019 18:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.