Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Guvernul ungar i-a cerut luni comisarului european pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale, Marianne Thyssen, să iniţieze împotriva Austriei o procedură de infringement, după ce guvernul austriac a decis ca alocaţiile acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor în Austria să fie ajustate în funcţie de costul vieţii din ţările lor de origine, relatează agenţia MTI.
Dacă executivul comunitar se va pronunţa împotriva deschiderii unei asemenea proceduri de infringement, atunci Ungaria se va adresa Curţii de Justiţie a UE (CJUE), a declarat secretarul de stat ungar Pal Volner. Pentru Ungaria, interesele lucrătorilor ungari sunt pe primul plan, iar guvernul de la Budapesta va face tot ce-i stă în putinţă pentru ca drepturile lor în străinătate să nu fie încălcate, a adăugat el.
Legea austriacă privind ajustarea acestor alocaţii a intrat în vigoare la 1 ianuarie. Conform normelor aplicate anterior acestei date, alocaţiile acordate de sistemul austriac de ajutoare sociale puteau ajunge la suma de 233 de euro pe lună pentru un copil, sumă pe care guvernul de la Viena o consideră disproporţionată în raport cu nivelul preţurilor şi al salariilor din unele ţări vecine.
Secretarul de stat ungar a precizat că, în urma intrării în vigoare a noii legi, alocaţiile plătite de guvernul austriac pentru copiii lucrătorilor ungari ce nu trăiesc împreună cu părinţii lor în Austria reprezintă aproximativ 56 la sută din suma acordată anterior. Guvernul ungar i-a trimis pe 7 ianuarie celui austriac o notă diplomatică în care îi atrage atenţia că respectiva lege contravine normelor europene.
Tot pe 7 ianuarie, Comisia Europeană a anunţat va analiza îndeaproape legea din Austria privind ajustarea alocaţiilor copiilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii în ceea ce priveşte compatibilitatea ei cu legea UE, dar a precizat că în principiu legislaţia comunitară nu permite indexarea acestor beneficii, a declarat luni un purtător de cuvânt al executivului UE.
Ministrul român de externe, Teodor Meleşcanu, a declarat pe 6 ianuarie că guvernul român evaluează posibilitatea de a se adresa CJUE în cazul intrării în vigoare, în Austria, a legislaţiei privind ajustarea nivelului alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi ai lucrătorilor din acest stat membru în funcţie de costul mediu al vieţii din ţara de rezidenţă a copilului. "E un caz clar de discriminare, de ce? Pentru că românii care muncesc în Austria plătesc impozitele şi taxele ca orice muncitor sau om încadrat în muncă din Austria, indiferent de naţionalitate. Deci ei contribuie la bugetul statului", a punctat Meleşcanu. Ministrul a afirmat că, din estimări, alocaţiile copiilor afectaţi de măsură ar scădea la jumătate.

Citit 1151 ori Ultima modificare Marți, 15 Ianuarie 2019 19:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.