Putin le promite ruşilor o viaţă mai bună. ”Începând din acest an”

Putin le promite ruşilor o viaţă mai bună. ”Începând din acest an”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a promis miercuri ruşilor, în timpul discursului său anual susţinut în faţa Adunării Federale (Parlamentul), o ameliorare a situaţiei lor, ''începând cu acest an'', informează AFP şi agenţiile de presă ruse.

"Nu trebuie să aşteptăm, ci să îmbunătăţim situaţia începând de acum (...). Din acest an, (ruşii) trebuie să simtă o ameliorare", a declarat Putin, în faţa celor două camere reunite ale Parlamentului, anunţând măsuri de susţinere pentru familii, în scopul creşterii natalităţii şi pensiilor, al îmbunătăţirii calităţii şi accesibilităţii serviciilor medicale şi alte ajutoare sociale.

"Sărăcia îi apasă efectiv pe oameni (...), 19 milioane de persoane trăiesc astăzi sub pragul de sărăcie. Este prea mult", a spus Putin, afirmând că este necesar să se pună în funcţiune un "contract social" pentru populaţia aflată în nevoie. "În următorii cinci ani, circa nouă milioane de persoane vor beneficia de un asemenea sprijin", a precizat el.

"Mai mulţi copii, mai puţine impozite", a mai declarat preşedintele rus, pe fondul unei scăderi a veniturilor reale ale populaţiei ruse în ultimii cinci ani şi a creşterii TVA de la 1 ianuarie.

În plan extern, Rusia este deschisă dialogului, dar nu va bate la uşi închise, a declarat Putin, cu referire la relaţiile în prezent tensionate dintre Federaţia Rusă şi SUA, după retragerea acestora din urmă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).

Statele Unite ale Americii au încălcat Tratatul INF desfăşurând sistemul AEGIS Ashore în Europa, care ar putea lansa rachete Tomahawk, a declarat preşedintele rus, atenţionând că, dacă Washingtonul va face aceasta, va urma o escaladare a situaţiei, iar Rusia va răspunde prin măsuri simetrice. "Desfăşurarea în Europa a sistemului AEGIS Ashore de către SUA contravine Tratatului INF", a subliniat Putin, dând citire prevederilor tratatului. Liderul rus a criticat SUA pentru că "nu au acţionat cinstit" şi nu au motivat corect decizia lor de retragere din Tratatul INF.

Putin a criticat în termeni duri şi "sateliţii" SUA, "care le ţin isonul" şi a subliniat, în acest context, că Rusia va fi mereu un stat suveran. "Unele ţări pot să nu fie suverane, dar nu Rusia. Asta-i o axiomă", a spus el.

Putin a dat asigurări că Rusia nu doreşte o escaladare a tensiunilor, dar că va replica la desfăşurarea sistemului AEGIS Ashore, care poate lansa rachete Tomahawk ce pot atinge teritoriul rus în numai 10 minute. "Lăsaţi iluziile, răspunsul din partea Rusiei va fi eficient", a atenţionat Putin, enumerând testele de arme noi care au loc în prezent cu succes în Rusia, printre care şi racheta hipersonică Zircon, ce va fi montată pe nave şi submarine.

Citit 1856 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Februarie 2019 19:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.