Trump şi Orban, pe aceeaşi lungime de undă

Trump şi Orban, pe aceeaşi lungime de undă

Întâlnire la Casa Albă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Premierul ungar Viktor Orban a fost primit luni, 13 mai 2019, la Casa Albă de preşedintele american Donald Trump, prilej cu care cei doi lideri au exprimat poziţii apropiate în privinţa migraţiei, relatează dpa şi MTI.

Orban "a făcut ceea ce trebuie, spun mulţi, în privinţa migraţiei", a declarat Trump, salutându-şi oaspetele drept un dur "foarte respectat" în Europa şi care a reuşit să-şi menţină ţara în siguranţă. "Sunt foarte mândru să fiu alături de preşedintele SUA în lupta împotriva migraţiei ilegale şi a terorismului şi pentru protejarea comunităţilor creştine din întreaga lume", a afirmat la rândul său Viktor Orban, primul şef de guvern ungar care vizitează Casa Albă după 14 ani.

Convorbirile bilaterale au început cu o reuniune cu uşile închise, la care au mai luat parte ministrul ungar de externe Peter Szijjarto şi consilierul pentru securitate naţională al SUA, John Bolton. După convorbiri, care au durat mai mult decât era prevăzut, notează MTI, Orban a declarat că în cursul întâlnirii s-au consolidat relaţiile strategice bilaterale în mai multe domenii, inclusiv economic, politic şi de securitate.

Vizita premierului ungar este însă una controversată, o serie de personalităţi din Senatul american avertizând de mai multă vreme că de când acesta se află la putere democraţia din Ungaria s-a "erodat în mod semnificativ". Legislatorii americani şi-au exprimat de asemenea preocuparea în legătură cu relaţiile apropiate ale lui Orban cu Moscova, inclusiv în ceea ce priveşte tranzacţiile cu energie. La Washington, Viktor Orban a evitat să răspundă la întrebările presei cu privire la represiunea din ţara sa, subliniind că guvernul său a fost ales de mai multe ori de electoratul ungar, notează dpa.

În faţa camerelor, Donald Trump nu a făcut presiuni asupra musafirului său în legătură cu cheltuielile pentru apărare ale Ungariei, care sunt cu mult sub ţinta de minim 2 la sută din PIB, pentru nerespectarea căreia preşedintele american îşi critică cu regularitate aliaţii din NATO. Chiar înainte de întâlnire, un înalt oficial american scosese în evidenţă bugetul militar scăzut al Ungariei, angajându-se că acest aspect va fi abordat în convorbirile dintre Trump şi Orban.

Atât Trump, cât şi Orban se plasează pe poziţii dure în privinţa imigraţiei şi i-au criticat de mai multe ori pe migranţi, îmbrăţişând totodată o formă de naţionalism despre care criticii spun că se învecinează cu xenofobia. Mai mult, amândoi l-au criticat pe filantropul liberal evreu George Soros.

Problema antisemitismului în Europa, inclusiv în Ungaria, şi poziţia generală a lui Orban împotriva migranţilor continuă să creeze îngrijorare în rândul oficialilor americani. Donald Trump a admis, pe un ton mucalit, în faţa reporterilor, că atât el, cât şi Orban sunt "un pic controversaţi, dar e OK".

Citit 513 ori Ultima modificare Marți, 14 Mai 2019 14:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.