SUA şi China luptă pentru influenţa în Asia

SUA şi China luptă pentru influenţa în Asia
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

China este pregătită să înfrunte Statele Unite în conflictul comercial care le opune, precum şi în chestiunea Taiwanului, dar păstrează deschisă uşa dialogului, a afirmat duminică ministrul chinez al apărării, generalul Wei Fenghe, notează AFP.

"În ceea ce priveşte fricţiunile privind comerţul iniţiate de Statele Unite: dacă Statele Unite doresc să vorbească, vom păstra uşa deschisă. Dacă doresc confruntarea, suntem pregătiţi", a declarat generalul Wei Fenghe, într-un discurs susţinut la forumul de securitate Shangri-La Dialogue, la Singapore, unde lupta pentru influenţă între SUA şi China în Asia a dominat dezbaterile.

Washingtonul şi Beijingul se opun într-un conflict comercial purtat pe bază de taxe vamale, care se ridică în prezent la produse în valoare de 360 de miliarde de dolari.

Generalul Wei este primul ministru chinez al Apărării care participă după 2011 la forumul Shangri-La Dialogue. Sâmbătă, în cadrul acestui forum, şeful Pentagonului, Patrick Shanahan, a cerut Chinei să înceteze "să erodeze suveranitatea" vecinilor săi şi a avertizat că Statele Unite vor investi masiv în următorii cinci ani pentru a-şi menţine supremaţia militară în regiune. SUA reproşează Beijingului că a militarizat mai multe insuliţe din Marea Chinei de Sud revendicate de Taiwan, Brunei, Malaezia, Filipine şi Vietnam.

Americanii desfăşoară regulat operaţiuni aşa-zise de "libertate de navigaţie" în Pacific, survolând spaţiul aerian internaţional sau deplasând nave de război aproape de arhipelagurile disputate sau în strâmtoarea Taiwan, pe care Beijingul o consideră parte integrantă a apelor sale teritoriale.

În acest context, ministrul chinez al Apărării a apreciat ca "foarte periculoasă" subestimarea fermităţii Beijingului, China fiind decisă să nu renunţe la recurgerea la forţă în procesul de reunificare cu Taiwanul. "Dacă cineva încearcă să separe Taiwanul de China, armata chineză nu va avea altă opţiune decât să lupte. Cu orice preţ, pentru unitatea naţională", a subliniat generalul Wei.

La 30 mai, China a acuzat Statele Unite că "se joacă cu focul" cu Taiwanul, după mai multe iniţiative americane vizând să întărească legăturile cu insula revendicată de Beijing, în special trimiterea de nave de război în strâmtoarea Taiwan. Washingtonul, care în 1979 a rupt relaţiile diplomatice cu Taipeiul, pentru a recunoaşte Beijingul ca singurul reprezentant al Chinei, rămâne, totuşi, cel mai puternic aliat al teritoriului insular şi principalul său furnizor de arme. China consideră Taiwanul ca parte a teritoriului său. Insula este condusă de un regim care s-a refugiat acolo după ce comuniştii au preluat puterea pe continent, în 1949, la sfârşitul războiului civil chinez.

Citit 1459 ori Ultima modificare Duminică, 02 Iunie 2019 19:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.