O nouă încălcare a acordului nuclear

O nouă încălcare a acordului nuclear

Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
1 comentariu

Iranul a anunţat depăşirea, în cursul zilei de duminică, 6 iulie 2019, a limitei privind uraniul îmbogăţit, încălcând astfel acordul nuclear din 2015 semnat cu puterile mondiale, informează BBC, conform news.ro. Ministrul adjunct de Externe iranian, Abbas Araqchi, a anunţat că Iranul încă doreşte să salveze acordul nuclear, însă consideră că ţările europene nu şi-au respectat angajamentele.

SUA s-au retras definitiv din acord în 2018 şi au reimpus sancţiuni Iranului. Anunţul administriaţiei de la Teheran reprezintă cea mai recentă încălcare a acordului. În mai, Iranul şi-a intensificat producţia de uraniu îmbogăţit, material care poate fi folosit pentru a crea combustibil pentru reactoare, dar şi pentru arme nucleare. Într-o conferinţă de presă, Araqchi a precizat că Iranul a început îmbogăţirea uraniului peste limita de 3,67 la sută, pentru a avea astfel combustibil pentru centrala electrică Bushehr. Anterior, oficialii au informat că se va ajunge la o concentraţie de 5 la sută. Pentru armele nucleare, este nevoie de o concentraţie de cel puţin 90 la sută. Araqchi a declarat că ţara sa va continua să îşi limiteze respectarea acordului la fiecare 60 de zile, dacă ţările semnatare – China, Franţa, Germania, Rusia şi Marea Britanie – nu vor face nimic pentru a proteja Iranul de sancţiunile SUA.

Citit 420 ori Ultima modificare Luni, 08 Iulie 2019 01:31

1 comentariu

  • postat de Raabis-Stefan Badita Luni, 08 Iulie 2019 02:05 89.136.7.*** Link la comentariu
    0
    0

    Numai tarile astea din est incalca acordurile.... China, Rusia, Iran, Coreea de Nord.... Numai Huawei spioneaza... Ce naiba, americanii-s usa de biserica, Apple si Facebook nici macar nu citesc mesajele private :)))

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.