Scandalul dintre SUA şi Marea Britanie ia amploare

Scandalul dintre SUA şi Marea Britanie ia amploare
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Preşedintele american Donald Trump a criticat-o cu vehemenţă pe Theresa May, vizibil furios din cauza sprijinului exprimat de premierul britanic pentru ambasadorul Regatului Unit la Washington, după publicarea depeşelor diplomatice ale acestuia, relatează AFP.

"Sunt foarte critic pentru modul în care Regatul Unit şi premierul Theresa May au gestionat Brexitul", a scris pe Twitter Donald Trump, considerând că aceasta este responsabilă de "dezordinea" actuală. "I-am spus cum trebuia să procedeze, dar ea a decis să facă altfel", a adăugat liderul de la Casa Albă, după care l-a atacat pe ambasadorul britanic la Washington, Kim Darroch, la două zile după informaţiile apărute în presă din depeşe diplomatice în care diplomatul l-a apreciat ca fiind "instabil" şi "incompetent".

"Nu îl cunosc pe ambasador, dar nu este nici dorit, nici binevenit în Statele Unite. Nu vom mai avea contacte cu el", a scris preşedintele american, înainte de a-şi exprima satisfacţia că Regatul Unit va avea în curând un nou prim-ministru.

Theresa May a condamnat luni scurgerile de informaţii "total inacceptabile", dar a subliniat că are "deplină încredere" în Kim Darroch, 65 de ani, ajuns în post la Washington în ianuarie 2016, înainte de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale. Guvernul britanic şi-a exprimat susţinerea pentru ambasadorul său la Washington, chiar şi după ce preşedintele american, Donald Trump, a declarat că "nu va mai avea contacte cu acesta", relatează AFP.

În legătură cu scurgerile de informaţii din depeşele diplomatice apărute în presă, purtătorul de cuvânt al guvernului britanic a precizat: "Fragmentele selecţionate care au fost publicate nu reflectă proximitatea relaţiei dintre cele două ţări şi stima pe care o acordăm acesteia." „În acelaşi timp, am subliniat, de asemenea, importanţa ca ambasadorii să fie în măsură să ofere evaluări corecte, fără fard, asupra vieţii politice din ţara în care se află la post", a continuat purtătorul de cuvânt.

"Marea Britanie are o relaţie specială şi durabilă cu Statele Unite, bazată pe lunga noastră istorie şi angajamentul asupra valorilor comune, şi aşa va fi în continuare", a mai declarat purtătorul de cuvânt al guvernului britanic.

Citit 1286 ori Ultima modificare Marți, 09 Iulie 2019 19:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.