Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Alianţa Nord-Atlantică ar trebui să aibă o "explicaţie sinceră" cu Turcia, pentru a şti "spre ce parte" înclină acest aliat, care s-a apropiat foarte mult de Moscova, în cadrul conflictului sirian, a declarat miercuri şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, citat de AFP.

"O explicaţie majoră se impune. Ea este necesară în relaţiile noastre cu Turcia, dar este necesară şi în cadrul Alianţei (...) Evenimentele actuale ne cer" asta, a insistat el. Ministrul a menţionat "cel puţin patru ambiguităţi" ale Turciei faţă de aliaţii săi din NATO, fie că este vorba despre relaţiile sale cu Rusia, intervenţia împotriva kurzilor sirieni din octombrie 2019, conflictele de delimitare a zonelor maritime din estul Mediteranei sau "şantajul" cu migranţii.
"Turcia tocmai a solicitat NATO sprijin militar şi măsuri de reasigurare în domeniul apărării aeriene şi antirachetă şi, în acelaşi timp, cumpără sisteme S-400 de la Rusia, a căror interoperabilitate în cadrul NATO nu a fost dovedită, dimpotrivă", a subliniat el.
"Când este atacată la Idlib, atunci Turcia se întoarce spre NATO, spunând: "Vreau să aplicaţi articolul 4, care cere solidaritatea aliaţilor, dar în acelaşi timp ea instrumentalizează cu cinism migranţii", a declarat ministrul francez.
După uciderea a 33 de soldaţi turci în Siria, atribuită loviturilor aeriene ale regimului de la Damasc, Ankara a invocat vineri articolul 4 din Tratatul NATO, care permite oricărui aliat "să ceară consultări de fiecare dată când, în opinia unuia dintre ei, este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea sa".
NATO şi-a exprimat solidaritatea şi sprijinul pentru Ankara, dar nu şi-a luat niciun angajament concret pentru a ajuta Turcia, care cere instituirea unei zone de excludere aeriană în nord-vestul Siriei, pentru a împiedica avioanele regimului sirian şi ale aliatului său rus să efectueze lovituri.
"În octombrie trecut, Turcia a efectuat o intervenţie unilaterală împotriva aliaţilor noştri kurzi în cadrul coaliţiei internaţionale împotriva Daesh (acronimul arab pentru Statul Islamic), din care NATO face parte şi din care ea însăşi face parte!", a exclamat Jean-Yves Le Drian.
Între altele, "Turcia a decis să delimiteze zonele maritime prin jurisdicţie proprie în contradicţie cu dreptul mării şi, în plus, efectuează manevre militare împotriva unei alte ţări membre din aceeaşi alianţă cu ea, Grecia, în aşteptarea altor actori, sper că nu noi", a subliniat ministrul.
În acelaşi timp, Uniunea Europeană "nu va ceda în faţa şantajului" legat de migranţi exercitat de Turcia, iar frontierele sale vor rămâne "închise" pentru migranţii trimişi de această ţară, a asigurat ministrul, citat de AFP.

Citit 1391 ori Ultima modificare Joi, 05 Martie 2020 20:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.