Alegeri municipale în vremea coronavirusului

Alegeri municipale în vremea coronavirusului
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Franţa este aproape închisă, dar electoratul a votat, totuşi, duminică, 15 martie 2020, în primul tur al alegerilor municipale, cu o miză eclipsată de epidemia de coronavirus, relatează AFP. Sâmbătă seară, cu câteva ore înainte de deschiderea birourilor de vot, prim-ministrul Edouard Philippe a anunţat că restaurantele, cinematografele şi magazinele neesenţiale vor fi închise, iar francezilor li s-a cerut să nu călătorească, pentru a se încerca limitarea propagării vertiginoase a Covid-19 în Franţa, care înregistra sâmbătă seară 4.500 de cazuri confirmate şi 91 de morţi. De asemenea, adunările de peste 100 de persoane au fost interzise.

Totul a fost curăţat înainte de vot şi s-au luat măsuri pentru a evita cozile şi a respecta distanţele de siguranţă. De asemenea, persoanele în vârstă sau fragile vor avea prioritate la vot. Ministerul de Interne le-a recomandat alegătorilor să-şi aducă propriul stilou pentru a semna listele de vot, "cu condiţia ca cerneala să fie albastră sau neagră".

"Este să mergi la vot comparabil cu a-ţi face cumpărăturile la supermarket? Riscul nu este mai mare ca atunci când oamenii merg la cumpărături", a spus vineri Jean-Francois Delfraissy, care prezidează consiliul ştiinţific privind coronavirusul.

Franţa este printre principalele focare de infecţie din lume, iar în acest context se aştepta un absenteism puternic la scrutinul a cărui miză este trimisă în plan secund. Municipalele sunt de obicei în Franţa un scrutin cu o participare ridicată, 63,5 la sută în 2014, dar potrivit unui sondaj o treime dintre francezi estimează că există un risc ridicat de a fi expus la virus în timp ce mergi să votezi.

Citit 796 ori Ultima modificare Luni, 16 Martie 2020 01:02

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.