Băncile europene, îndemnate la flexibilitate şi pragmatism

Băncile europene, îndemnate la flexibilitate şi pragmatism
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Băncile dispun de flexibilitatea necesară pentru a evita o creştere semnificativă a provizioanelor pentru neplata ratelor la credite în perioada pandemiei de coronavirus, au apreciat miercuri organismele europene care supervizează piaţa bancară şi bursieră, transmite Reuters.

Băncile au avertizat că se confruntă cu o creştere a provizioanelor pe măsură ce firmele şi gospodăriile cărora le-au acordat credite se confruntă cu greutăţi în rambursarea ratelor în contextul crizei coronavirusului.

Statele UE au aprobat măsuri destinate să vină în ajutorul companiilor precum suspendarea plăţii ratelor. Însă băncile nu sunt sigure dacă o vacanţă de la plata ratelor nu constituie tehnic o incapacitate de plată şi în consecinţă declanşează automat o majorare a provizioanelor, în conformitate cu o regulă contabilă globală cunoscută sub denumirea IFRS 9. O majorare a provizioanelor ar afecta capitalul băncilor.

"În opinia ESMA, IFRS 9 include suficientă flexibilitate pentru a reflecta circumstanţele specifice ale pandemiei COVID-19 şi a măsurilor de politici publice asociate" a informat într-un comunicat Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), transmite Reuters.

La rândul său, Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a încercat şi ea să liniştească băncile. "EBA cere flexibilitate şi pragmatism în punerea în aplicare a cadrul prudenţial care clarifică faptul că, în cazul unor moratorii la plata datoriilor, nu există o clasificare automată în incapacitate de plată sau în statutul IFRS9", a informat EBA într-un comunicat separat.

Citit 674 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Martie 2020 21:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.