Germania va avea atât avioane de luptă americane, cât şi europene

Germania va avea atât avioane de luptă americane, cât şi europene
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Germania va opta pentru avioane de luptă atât europene, cât şi americane, pentru a-şi moderniza flota învechită de avioane de vânătoare Tornado, o opţiune de compromis, care suscită polemică în cadrul guvernului şi iritări în afara lui, comentează AFP.

Ministrul Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, urmează să facă o recomandare în acest sens, miercuri, în faţa comisiei specializate a Camerei deputaţilor germani, a anunţat luni unul dintre purtătorii săi de cuvânt, Arne Collatz-Johannsen. El a precizat că opţiunile ar fi de două treimi pentru avionul european şi o treime pentru modelul american. Guvernul Angelei Merkel încearcă astfel să împace pe de o parte angajamentul său reafirmat cu regularitate în favoarea unei Europe a Apărării şi a industriei sale de armament, dar şi obligaţiile sale faţă de NATO şi SUA.

Purtătorul de cuvânt nu a dat mai multe detalii, dar - potrivit unei surse apropiate dosarului - recomandarea vizează circa 90 de aparate Eurofighter ale Airbus şi aproximativ 45 F-18 ale Boeing, având capacitatea de a transporta bombe nucleare americane în cadrul NATO.

"Recomandăm o soluţie mixtă, care să facă să funcţioneze industria europeană a apărării în regim deplin, dar de asemenea şi, aceasta vizează mai puţin de o treime din comandă, care să apeleze la un furnizor noneuropean", american în acest caz, a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării german. El a precizat că ministrul german îl informase deja în cursul weekendului pe omologul său american, Mark Esper, despre această repartiţie şi despre voinţa de a recurge la circa o treime de "produse americane".

Acest angajament al ministrului conservator, fără să aştepte prezentarea dosarului în faţa deputaţilor, care vor avea ultimul cuvânt, a suscitat iritarea partenerului social-democrat din cadrul coaliţiei cancelarului Angela Merkel. Preşedintele Comisiei pentru apărare din Bundestag, social-democratul Wolfgang Hellmich, şi-a exprimat regretul faţă de lipsa de "transparenţă" a ministrului şi a apreciat că, în stadiul actual, "nicio decizie" nu ar putea fi luată.

Potrivit social-democraţilor, în afară de alegerea avioanelor de vânătoare, ar fi vorba şi despre arme nucleare în general. Pe plan politic, social-democraţii au început de mai multe luni o cotitură spre stânga, cu poziţii mai pacifiste în materie de apărare, cu speranţa de a recâştiga încrederea pierdută a electoratului lor.

Flota aeriană germană de aparate Tornado urmează a fi înlocuită cel mai târziu în 2030. Şi ultimul cuvânt le va reveni deputaţilor germani, cu un vot final aşteptat în cursul viitoarei legislaturi, care va debuta la sfârşitul anului 2021.

Citit 1190 ori Ultima modificare Marți, 21 Aprilie 2020 21:08

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.