Spania, între dispute politice şi combaterea pandemiei

Spania, între dispute politice şi combaterea pandemiei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Guvernul spaniol, minoritar, a avertizat opoziţia că ţara riscă să cadă într-o stare de "haos sanitar şi economic" dacă starea de urgenţă votată pentru a încetini pandemia nu va fi prelungită, informează AFP. Guvernul condus de socialistul Pedro Sanchez, tot mai criticat pentru modul în care a gestionat criza ce a făcut până acum peste 25.000 de morţi, va cere miercuri, 6 mai 2020, parlamentului să voteze în favoarea prelungirii stării de urgenţă pentru o nouă perioadă de două săptămâni.

Adversarii îi reproşează lui Sabchez restricţionarea draconică a libertăţii de mişcare. Partidul Popular (PP), principala forţă a opoziţiei, a ameninţat, prin vocea liderului său, Pablo Casado, că de data aceasta se va abţine de la vot. "Nu putem susţine prelungirea stării de urgenţă", a declarat Casado, în timpul unui interviu televizat. "Atunci când şeful guvernului spune că (...) suntem într-o fază de descreştere (a numărului de cazuri), aceasta nu pare compatibil cu a continua să li se ceară spaniolilor măsuri extraordinare împotriva drepturilor şi libertăţilor lor (...). Nu are sens", a spus Casado.

Sanchez, care guvernează împreună cu stânga radicală Podemos, a reunit o majoritate efemeră pentru a putea ajunge la putere şi ar putea să o reunească din nou pentru a vota măsura.

Starea de urgenţă permite nu doar impunerea izolării pentru populaţie, ci este fundamentul juridic pentru măsuri precum facilitarea şomajului parţial şi interzicerea disponibilizărilor, măsuri adoptate pentru a evita ruinarea populaţiei, a subliniat un reprezentant al Guvernului.

Citit 801 ori Ultima modificare Marți, 05 Mai 2020 14:44

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.