Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
1 comentariu

Elveţienii sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a vota în cadrul unui referendum dacă vor ca ţara lor să renunţe la un acord cu Uniunea Europeană privind libertatea de circulaţie a persoanelor, după o campanie care a expus tensiuni în societate în legătură cu străinii, care reprezintă un sfert din populaţie, potrivit Reuters.

Partidul Popular Elveţian (SVP, de dreapta), cel mai mare din parlament, conduce iniţiativa ca Elveţia să preia controlul asupra imigraţiei, repetând unele dintre argumentele politicienilor pro-Brexit folosite în campania pentru referendumul din 2016 privind ieşirea Marii Britanii din UE.
Sondajele de opinie sugerează însă că partidul nu va avea succes la referendum. Conform unui sondaj gfs.bern, 63 la sută dintre respondenţi se opun propunerii SVP, iar numai 35 la sută o susţin, ceea ce indică faptul că alegătorii vor stabilitate într-un moment de nesiguranţă economică, în contextul pandemiei de coronavirus.
Cu toate acestea, SVP a făcut apel la susţinerea celor care consideră că imigraţia le pune în pericol cultura. Conform estimărilor, populaţia Elveţiei ar putea creşte de la 8,6 milioane de locuitori la 10 milioane de locuitori, până la mijlocul secolului, în urma imigraţiei.
Partidul susţine că joburile sunt în pericol, în contextul în care tineri străini îi înlocuiesc pe elveţienii mai în vârstă, locuinţele devin insuficiente şi se scumpesc, şcolile şi transportul în comun se aglomerează, iar construcţiile se extind tot mai mult în spaţii naturale.
"Migranţii ne schimbă cultura. Pieţele publice, trenurile şi străzile devin mai nesigure. În plus, practic jumătate dintre toţi beneficiarii de ajutoare sociale sunt străini", se arată pe site-ul de campanie al formaţiunii.
Oponenţii atrag atenţia că acest plan ar priva companiile de lucrători calificaţi, în special în domeniul sanitar sau al producătorilor farmaceutici ca Roche şi Novartis, şi subminează acordurile care întăresc accesul Elveţiei la piaţa unică europeană, care este una crucială.
De la începutul liberei circulaţii, în 2002, şi până în 2019, populaţia a crescut cu 1,3 milioane. Imigraţia a contribuit cu un milion de persoane, circa 750.000 dintre ele provenind din UE.
Cetăţenii din UE, plus din ţări precum Islanda, Norvegia şi Liechtenstein, au reprezentat 68 la sută din cele 2,1 milioane de rezidenţi străini în 2019. Italia, Germania şi Portugalia au cele mai mari comunităţi. Peste 450.000 de elveţieni trăiesc în UE.

Citit 367 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Septembrie 2020 18:09

1 comentariu

  • postat de Romania tara mea Miercuri, 23 Septembrie 2020 19:45 89.137.230.*** Link la comentariu
    0
    1

    Cine e de vina? Tot voi occidentalii sunteti de vina pentru asta. Ati venit in tarile din est..ati pus pana pe resurse, fabrici, firme si uzine si dupa ce v-ati facut plinul ati plecat in tara voastra cu profitul si milioane de est europeni au ramas someri si negasind de lucru aici au venit spre tarile din vest.

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.