Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Uniunea Europeană nu va accepta punerea sub semnul întrebării a Acordului privind Brexitul, semnat în urmă cu nouă luni, avertizează ministrul german al afacerilor europene, Michael Roth, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, într-o scrisoare deschisă adresată guvernului britanic, transmite Reuters.

''Legea privind piaţa internă britanică va încălca grav părţi esenţiale ale Acordului de retragere'', a menţionat Roth, în scrisoarea respectivă, al cărei text a fost publicat marţi de săptămânalul german Der Spiegel. ''Acordul de retragere, care la urma urmei este un tratat internaţional, a fost negociat şi semnat doar acum nouă luni şi deja îl puneţi din nou sub semnul întrebării? Uniunea Europeană nu poate şi nu va accepta asta'', a adăugat demnitarul german. El a subliniat că un acord privind relaţiile viitoare va fi posibil dacă atât Regatul Unit, cât şi UE dau dovadă de disponibilitate pentru un compromis, dar a precizat că blocul comunitar este bine pregătit dacă nu se va ajunge la un acord asupra relaţiilor post-Brexit.
La Bruxelles este în desfăşurare o rundă de negocieri oficiale între UE şi Regatul Unit, înaintea summitului extraordinar al UE din 1-2 octombrie consacrat evaluării progreselor şi eventualei adoptări a unei decizii de accelerare a pregătirilor blocului comunitar pentru scenariul absenţei unui acord.
Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.
Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenţei unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
În virtutea protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziţie post-Brexit pentru a garanta absenţa frontierei fizice cu Republica Irlanda, membră a UE, şi pentru a evita reapariţia tensiunilor în această regiune.
Londra susţine că face eforturi pentru a ajunge la un acord, dar îşi menţine poziţia conform căreia orice acord trebuie să respecte suveranitatea ţării, în timp ce Uniunea Europeană afirmă că, dată fiind proximitatea Regatului Unit faţă de blocul comunitar, britanicii trebuie să accepte condiţii simetrice care să garanteze o concurenţă loială.

Citit 338 ori Ultima modificare Marți, 29 Septembrie 2020 18:44

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro