Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Kremlinul a propus luni ca Rusia şi SUA să ajungă la un acord pentru a nu desfăşura anumite tipuri de rachete în Europa şi pentru a introduce verificarea reciprocă a măsurilor de întărire a încrederii, în condiţiile în care tratatul INF pentru controlul armelor nucleare şi-a încetat valabilitatea, relatează Reuters.
Tratatul bilateral ruso-american de dezarmare nucleară privind Forţele Intermediare Nucleare (INF) - rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune - a încetat la 2 august 2019. SUA a reproşat Rusiei dezvoltarea unei noi rachete nucleare, 9M729, care intra sub incidenţa INF. Rusia a respins acuzaţiile, denunţând amplasarea elementelor scutului antirachetă american în Europa.
Kremlinul a propus aplicarea de măsuri de "detensionare", ce ar permite Rusiei să efectueze verificări ale sistemului american Aegis Ashore din Europa şi Statelor Unite să verifice rachetele 9M729 ale Rusiei din facilităţile din Kaliningrad.
Pactul INF a interzis instalarea de rachete cu lansare de la sol şi cu raza de acţiune între 500 şi 5.500 km, reducând astfel capacitatea ambelor ţări de a lansa un atac nuclear.

Citit 679 ori Ultima modificare Luni, 26 Octombrie 2020 18:11

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro