Negocieri SUA - Rusia privind noile tipuri de rachete

Negocieri SUA - Rusia privind noile tipuri de rachete
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Kremlinul a propus luni ca Rusia şi SUA să ajungă la un acord pentru a nu desfăşura anumite tipuri de rachete în Europa şi pentru a introduce verificarea reciprocă a măsurilor de întărire a încrederii, în condiţiile în care tratatul INF pentru controlul armelor nucleare şi-a încetat valabilitatea, relatează Reuters.

Tratatul bilateral ruso-american de dezarmare nucleară privind Forţele Intermediare Nucleare (INF) - rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune - a încetat la 2 august 2019. SUA a reproşat Rusiei dezvoltarea unei noi rachete nucleare, 9M729, care intra sub incidenţa INF. Rusia a respins acuzaţiile, denunţând amplasarea elementelor scutului antirachetă american în Europa.

Kremlinul a propus aplicarea de măsuri de "detensionare", ce ar permite Rusiei să efectueze verificări ale sistemului american Aegis Ashore din Europa şi Statelor Unite să verifice rachetele 9M729 ale Rusiei din facilităţile din Kaliningrad.

Pactul INF a interzis instalarea de rachete cu lansare de la sol şi cu raza de acţiune între 500 şi 5.500 km, reducând astfel capacitatea ambelor ţări de a lansa un atac nuclear.

Citit 953 ori Ultima modificare Luni, 26 Octombrie 2020 18:11

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.