Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Unii dintre cei 10.000 de militari ai Gărzii Naţionale americane, care se îndreaptă spre Washington (Districtul Columbia) pentru a ajuta la asigurarea securităţii înainte de învestirea preşedintelui ales Joe Biden vor fi înarmaţi, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani, sub rezerva anonimatului, ceea ce reprezintă o schimbare radicală înaintea ceremoniei de învestire, potrivit AFP.

Decizia secretarului american al Forţelor terestre, Ryan McCarthy, intervine în timp ce FBI a alertat cu privire la posibile proteste armate care ar putea avea loc la Washington, înaintea ceremoniei de învestire prevăzută pentru 20 ianuarie.
Exprimându-se sub rezerva anonimatului, cei doi oficiali americani nu au precizat câţi dintre militari vor avea arme asupra lor, dar au menţionat că trupe ale Gărzii Naţionale care vor ajuta la securizarea clădirii Capitoliului vor purta arme. Unul dintre ei a specificat că aceste trupe nu vor fi în prima linie de apărare, ci vor susţine forţele poliţiei. Armata nu a răspuns pe moment la o cerere de comentarii din partea Reuters.
Experţi în domeniul securităţii au menţionat că cei mai radicali susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au promis pe reţelele de socializare să defileze cu arme şi ameninţă că vor recurge la violenţe la Washington şi în alte oraşe din SUA, notează AFP.
Garda Naţională a fost autorizată să mobilizeze până la 15.000 de militari la Washington, înainte de învestirea la 20 ianuarie a lui Joe Biden la preşedinţia SUA, în contextul în care susţinătorii cei mai radicali ai preşedintelui Trump refuză în continuare să recunoască înfrângerea sa în alegerile din noiembrie. Turiştilor le este interzis să viziteze Monumentul lui Washington până pe 24 ianuarie.
Cinci persoane şi-au pierdut viaţa pe 6 ianuarie, când manifestanţi pro-Trump au atacat şi au ocupat pentru scurt timp clădirea de pe Capitoliu, sediul Congresului american, pentru a împiedica validarea victoriei electorale a lui Joe Biden de către camerele reunite ale parlamentului american. Garda Naţională, neînarmată, a fost atunci mobilizată la Washington, dar a intervenit prea târziu pentru a sprijini poliţia Congresului.
Şeful biroului Gărzii Naţionale, generalul Daniel Hokanson, a declarat presei luni că aşteaptă aproximativ 10.000 de soldaţi la Washington, până sâmbătă, pentru a ajuta la asigurarea securităţii, logisticii şi comunicaţiilor. Totodată, el a spus că aceste forţe nu au fost autorizate să poarte arme. Autorizarea dată Gărzii Naţionale de a purta arme şi de a proceda la arestări ar fi o "ultimă soluţie", dacă situaţia de securitate ar scăpa de sub control, a afirmat el, conform AFP.

Citit 303 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Ianuarie 2021 16:29

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro