Fostul prinţ moştenitor al Iordaniei, în arest la domiciliu

Fostul prinţ moştenitor al Iordaniei, în arest la domiciliu

Acuzat de complot pentru o lovitură de stat
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Fostul prinţ moştenitor şi frate vitreg al regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei a anunţat că se află "în arest la domiciliu" în palatul său din Amman, după ce a fost acuzat de armată de activităţi împotriva "securităţii regatului", notează AFP.

Într-o înregistrare video transmisă BBC de avocatul său, prinţul Hamzah a afirmat că şeful de stat-major al armatei a venit la domiciliul său şi i-a spus că "nu i se permite să iasă din locuinţă". El a negat participarea la vreun complot şi a acuzat autorităţile ţării sale de "corupţie" şi "incompetenţă".

Agenţia oficială de presă Petra informase anterior că autorităţile au arestat un fost consilier al regelui, Bassem Awadallah, şi alte câteva persoane din "motive de securitate", în timp ce jurnalul american Washington Post a raportat despre un complot pentru răsturnarea regelui.

Într-un comunicat, şeful statului-major iordanian, generalul Yousef Huneiti, a subliniat că prinţul Hamzah a fost "îndemnat să înceteze activităţile care ar putea fi utilizate pentru a submina stabilitatea şi securitatea regatului", dar a dezminţit arestarea acestuia.

"Nimeni nu este mai presus de lege. Securitatea şi stabilitatea Iordaniei sunt pe primul loc", a spus generalul Huneiti. "Toate măsurile luate sunt în cadrul legii şi după o anchetă amănunţită", a adăugat el.

Înregistrări video pe reţelele de socializare au arătat o desfăşurare masivă a poliţiei în apropierea palatelor regale din cartierul Dabouq din Amman.

Potrivit Washington Post, prinţul Hamzah este vizat de o anchetă după "descoperirea a ceea ce responsabili ai palatului au descris ca un complot complex şi pe scară largă" pentru a-l răsturna pe regele Abdullah al II-lea.

Acest complot "a inclus cel puţin un alt membru al familiei regale, precum şi şefi de triburi şi membri ai conducerii serviciilor de securitate ale ţării", a adăugat, citând un oficial cu rang înalt într-un serviciu de informaţii din Orientul Mijlociu.

"Nu fac parte din nicio conspiraţie sau vreo organizaţie malefică", s-a apărat prinţul în videoclip, regretând că nu mai este posibil, potrivit acestuia, să-şi exprime opinia sau să critice autorităţile "fără a fi intimidat, hărţuit sau ameninţat".

Puterea iordaniană crede că "interesele personale, interesele sale financiare, corupţia sa sunt mai importante decât viaţa, demnitatea şi viitorul celor zece milioane de oameni care trăiesc aici", a mai acuzat prinţul Hamzah.

"Din păcate, această ţară s-a scufundat în corupţie, nepotism şi proastă administrare, având ca rezultat nimicirea sau pierderea speranţei", a continuat el.

Hamzah este fiul cel mare al regelui Hussein şi al soţiei sale americane, regina Noor, născută Lisa Halaby. Conform dorinţelor tatălui său, decedat în 1999, a fost numit prinţ moştenitor când Abdullah a devenit rege. Dar în 2004, Abdullah l-a deposedat de titlu şi i l-a dat fiului său cel mare, Hussein.

Citit 226 ori Ultima modificare Duminică, 04 Aprilie 2021 21:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.