Cel mai mare portavion american, incursiune în apele norvegiene

Cel mai mare portavion american, incursiune în apele norvegiene
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cel mai mare portavion din lume, USS Gerald R. Ford, a intrat miercuri pentru prima dată în portul Oslo într-un semn de forță al NATO în contextul tensiunilor dintre alianță și Rusia din cauza războiului din Ucraina, relatează Reuters. Nava și echipajul său vor efectua exerciții de antrenament alături forțele armate norvegiene în zilele următoare, conform informațiilor furnizate de armata statului nordic.

„Această vizită reprezintă un semnal important al relației bilaterale strânse dintre Statele Unite și Norvegia și un semnal al credibilității apărării și descurajării colective”, a declarat Jonny Karlsen, purtătorul de cuvânt al Statului Major Norvegian.

Mass-media norvegiană a scris că portavionul ar urma să navigheze la nord de Cercul Polar Arctic, însă Karlsen a refuzat să comenteze aceste informații.

Ambasada Rusiei din Oslo a condamnat sosirea portavionului în capitala norvegiană. „Nu există probleme în zona de nord (Arctică) care să necesite o soluție militară sau teme în care să fie necesară intervenția din exterior”, a declarat ambasada rusă într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.

„Având în vedere că la Oslo se recunoaște faptul că Rusia nu reprezintă o amenințare militară directă pentru Norvegia, astfel de demonstrații de putere par a fi ilogice și dăunătoare”, a denunțat aceasta.

Norvegia, membră a NATO, împarte o frontieră cu Rusia în zona Arctică, iar anul trecut a devenit cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei, în urma reducerii fluxului de gaze rusești.

Citit 555 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Mai 2023 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.