Lecţia olandeză. Cum câştigăm noi de pe urma înfrângerii lui Geer Wilders

Lecţia olandeză. Cum câştigăm noi de pe urma înfrângerii lui Geer Wilders
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Olandezii - unii dintre fondatorii Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), strămoşul UE - n-au renunţat la idealul unei Europe unite. Norocul nostru!

Fiecare proeuropean trebuie să fi răsuflat uşurat în momentul în care a aflat că la alegerile din Olanda, Partidul Liberal pentru Libertate şi Democraţie, prezidat de premierul Mark Rutte a învins Partidul pentru Libertate, condus de extremistul de dreapta Geer Wilders. A fost o victorie istorică, posibilă doar pentru că, pentru prima oară în ultimii 30 de ani, aproximativ 80 la sută dintre olandezi au ieşit la vot. Victoria lui Rutte a fost o declaraţie clară şi răspicată: olandezii – fondatori ai strămoşului UE, adică ai CECO, alături de francezi, nemţi (din Germania de Vest), italieni, belgieni şi luxemburghezi – n-au renunţat încă la idealul unei Europe unite. 

Dezastrul a fost evitat momentan 

Toţi cetăţenii europeni, indiferent de statul de provenienţă, au de câştigat de pe urma faptului că Geer Wilders a suferit înfrângerea electorală. Programul pe care acesta li-l prezentase alegătorilor, în campanie, era unul radial şi includea expulzarea musulmanilor şi retragerea Olandei din Uniunea Europeană. Ambele măsuri - dacă s-ar fi ajuns la aplicarea lor - ar fi creat dezechilibre majore în Europa. 

Mai întâi, de pe urma ieşirii Olandei din UE, de suferit ar avea toată lumea.  Uniunea ar pierde mulţi bani, de vreme ce Olanda este, alături de Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie şi Spania, un mare susţinător al bugetului european. Nici olandezilor nu le-ar fi, însă, prea uşor -  aşa cum promit politicienii eurosceptici - de vreme ce nici oamenii de afaceri din Olanda n-ar mai avea acces pe piaţa comună a UE decât contra cost. Iar această cheltuială ar putea fi mai mare decât sunt dispuşi euroscepticii să accepte.

Pe de altă parte, expulzarea musulmanilor din ţară – în Olanda, circa cinci la sută din populaţie are această confesiune – ar fi fost o prigoană cumplită abătută asupra unei populaţiei dintr-un stat membru al UE. Vorbim despre expulzarea a aproape un milion de oameni, pe motive strict religioase, un lucru inacceptabil pentru lumea civilizată! Dacă simpla perspectivă pare incredibilă, amintiţi-vă că, în campanie, Geer Wilders comparase Coranul cu „Mein Kampf”.

Ameninţarea n-a dispărut

Chiar dacă formaţiunea lui Mark Rutte a câştigat scrutinul, Partidul pentru Liberatate va avea un cuvânt greu de spus, în noul legislativ. Or, asta înseamnă că europenii sunt departe de a fi câştigat războiul cu extremismul naţionalist. Tot ceea ce ştim astăzi cu siguranţă este că echilibru fragil în care se află UE – în condiţiile Brexitului iminent – nu se sfărâmă. Încă.

Citit 1556 ori Ultima modificare Vineri, 17 Martie 2017 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.