Cristian Dima, președintele ALDE Galați: Un obiectiv precum Electrocentrale Galați nu trebuie să fie distrus, ci trebuie susținut

Cristian Dima, președintele ALDE Galați: Un obiectiv precum Electrocentrale Galați nu trebuie să fie distrus, ci trebuie susținut
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Semnarea contractului de furnizare a gazului metan pentru Electrocentrale (CET) Galaţi cu Romgaz reprezintă pentru gălățeni un semnal pozitiv și oferă o garanție în plus în privința siguranței energetice. Dacă până mai ieri se vehicula posibilitatea ca unitatea să fie închisă, acum ea este menținută prin acest contract pe linia de plutire.

Din punctul meu de vedere, Electrocentrale este un obiectiv esențial pentru sistemul energetic național, dar mai ales pentru Galați, fiind planul de rezervă pe care gălățenii îl au la îndemână tot timpul. Producătorul de energie electrică şi termică Electrocentrale Galaţi, filială a Termoelectrica, trebuie să fie folosit în interesul Galațiului și al gălățenilor, nu trebuie să fie închis. Într-un moment în care municipalități de la nivelul Europei, al României, doresc să aibă la îndemână un grup energetic precum Electrocentrale, noi beneficiem deja de acesta. Să construiesti astăzi un grup energetic așa cum este Electrocentrale Galați presupune un cost enorm. Prin retehnologizare, modernizare, Electrocentrale poate juca un rol important în asigurarea energiei termice și electrice pentru Galați și regiunea în care ne aflăm.

Personal consider că este de neconceput să îți dorești să lași să dispară un asemenea obiectiv energetic proiectat să fie parte a sistemului energetic și, în paralel, să asigure sprijinul necesar Galațiului și platformei industriale. Situația incertă prin care a trecut Electrocentrale a venit în urma neonorării de către municipalitatea gălățeană a părții sale de contract în anii trecuți.

Întrebarea mea este următoarea: cine să vrea să distrugă un asemenea pion al siguranței energetice zonale? Răspunsul logic ar fi că nimeni. Totuși, s-a dorit asta prin neplata serviciului oferit populației. O regulă de bun simț în economie și administrația publică este aceea că, dacă nu îți trebuie un produs/serviciu nu îl ceri și nu îi blochezi altuia accesul la el distrugându-l. Dacă îl ceri, atunci îl plătești, pentru ca atunci când mai ai nevoie să poți apela în continuare la el.

Reiterez faptul că mă bucur de semnarea contractului dintre Electrocentrale și Romgaz. Această măsură se încadrează în promisiunile pe le-am făcut gălățenilor, că voi face tot posibilul, împreună cu ministrul Anton Anton și colegii noștri din Ministerul Energiei, pentru ca Galațiul să nu fie sub amenințarea vreunei situații de criză în privința asigurării energiei necesare. Am promis, de asemenea, că vom face tot ce putem să conservăm locurile de muncă ale profesioniștilor din Electrocentrale, că vom face în continuare tot ce putem atât pentru siguranța Galațiului și a cetățenilor săi, cât și pentru platformele industriale din regiunea noastră.

Datoria noastră, a tuturor, este să reașezăm Electrocentrale Galați la locul de cinste pe care l-a ocupat atâția ani în sectorul energetic zonal și național.

(P)

Citit 5738 ori Ultima modificare Luni, 19 Noiembrie 2018 12:42