Memorandum de Înțelegere între CN APDM SA și Universitatea ”Dunărea de Jos”. Galațiul ar putea avea un Institut Virtual al Dunării

Memorandum de Înțelegere între CN APDM SA și Universitatea ”Dunărea de Jos”. Galațiul ar putea avea un Institut Virtual al Dunării
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Reprezentanții Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Maritime SA și ai Universității ”Dunărea de Jos” Galați au semnat vineri, 26 iunie, un Memorandum de Înțelegere, care se va materializa, în următorii trei ani, într-un parteneriat pe mai multe planuri între cele două instituții.

Mai întâi s-au întâlnit specialiștii universității și cei ai CN APDM SA, pentru a vedea cât de viabil ar fi un asemenea parteneriat. Iar întâlnirile au fost fructuoase, fiind identificate mai multe domenii comune de interes, în care cooperarea dintre universitate și CN APDM SA poate avea efecte economice și sociale importante. Astfel, în calitate de parteneri, CN APDM SA și Universitatea ”Dunărea de Jos” vor putea iniția cereri de finanțare și accesa fonduri europene pe direcții strategice de cercetare, dezvoltare și inovare. Vor fi realizate, de asemenea, în cadrul universității, programe de instruire și de perfecționare a resurselor umane în domenii specifice activității portuare. Cei doi parteneri se vor implica și în proiecte de modernizare, informatizare și automatizare a structurilor portuare din subordinea CN APDM SA, în proiecte de optimizare a transportului naval, precum și în activități de mediu.

Astfel, CN APDM SA și universitatea de stat gălățeană vor putea organiza acțiuni complexe de cercetare, dezvoltare, inovare și transfer de cunoștințe, cu efecte benefice pentru ambele părți. Un exemplu de acțiune comună poate fi cea de audit energetic, pe baza căruia să fie propuse strategii de eficientizare energetică a porturilor. De asemenea, pe termen mediu, pe baza unui sistem integrat care să inclusă și colecții de informații științifice, CN APDM SA ar putea crea un Institut Virtual al Dunării, care să reunească specialiștii în domeniu, atât pe cei români, cât și pe cei străini.

Nu în ultimul rând, Universitatea ”Dunărea de Jos” a propus crearea unui masterat în exploatarea portuară și logistica transporturilor, iar tematica lucrărilor de licență a specializărilor de profil din cadrul universității să fie dezvoltată în colaborare cu mediul de afaceri.

”Ne dorim ca acest memorandum de înțelegere să fie un exemplu de colaborare interinstituţională”, a declarat, la semnarea  memorandumului, directorul general al Companiei Naționale APDM SA, Alexandru Șerban.

(P)

Citit 1643 ori Ultima modificare Luni, 06 Iulie 2020 14:24