A apărut albumul aniversar „20 de ani de existenţă a Centrului Cultural Dunărea de Jos”

A apărut albumul aniversar „20 de ani de existenţă a Centrului Cultural Dunărea de Jos”
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Centrul Cultural "Dunărea de Jos" a scos un album aniversar la împlinirea a 20 de ani de existenţă prin care vrea să dezvăluie publicului gălăţean care sunt principalele proiecte realizate în tot acest răstimp, dar şi care sunt oamenii care se ascund în spatele organizării diferitelor evenimente culturale de care s-au bucurat toţi locuitorii judeţului.

Prin hotărârea nr. 295 din 24 decembrie 1999 a Consiliului Judeţului Galaţi se stabilea ca, începând cu data de 1 ianuarie 2000, să se comaseze Centrul Judeţean Cultural, cu Şcoala de Arte şi cu Centrul Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi a Creaţiei Populare într-o nouă instituţie numită Centrul Cultural "Dunărea de Jos".

"De 20 de ani Centrul Cultural înseamnă bucuria pe care au trăit-o mii de gălăţeni la diferitele festivaluri de folclor şi datini sau de artă, înseamnă munca plină de migală a etnografilor, creaţiile meşterilor populari, tradiţii autentice şi redescoperirea artei populare şi pasiunea pentru istoria acestor meleaguri", explică preşedintele Consiliului Judeţului Costel Fotea în deschiderea albumului.

Activitatea Centrului Cultural "Dunărea de Jos" este organizată pe cinci departamente: Cercetare, conservare şi valorificare a creaţiei şi a tradiţiei populare; Şcoala de Arte; Marketing, editură, sonorizare şi înregistrări audio; Ansamblul folcloric "Doina Covurluiului" şi Fanfara "Valurile Dunării".

Serviciul de cercetare, conservare şi valorificare a creaţiei şi a tradiţiei populare, coordonat de Eugenia Notarescu derulează activităţi de cercetare etnografică şi etnofolclorică pentru cercetarea şi valorificarea creaţiei şi tradiţiei populare autohtone şi a minorităţilor, editează monografii, publică lucrări de specialitate, organizează festivaluri, realizează spectacole şi crusuri de formare a deprinderilor artistice, desfăşoară târguri de meşteri populari. Totodată, acest serviciu coordonează Muzeul Satului "Petru Caraman" şi Muzeul Zonei Pescăreşti din judeţul Galaţi.

Şcoala de Arte, coordonată de Mihai Susma, a fost înfiinţată în 1968 şi are în prezent 16 specializări: pian, canto muzică uşoară, canto muzică populară, dans popular, chitară, percuţie, chitară bass, vioară, orgă, acordeon, teorie şi solfegiu, pictură, grafică, actorie, artă fotografică şi balet. Pe lângă cursuri, Şcoala de Arte organizează şi câteva festivaluri naţionale şi internaţionale: Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară "Ceata lui Piţigoi", Festivalul "Feeria dansului", Concursul Naţional de Pictură "Nicolae Mantu", Concursul Naţional de Interpretare "Pianul fermecat", Festivalul-concurs euro-regional de Interpretare Vocală şi Instrumentală "Perla Dunării".

În cadrul Serviciului de Marketing, editură, sonorizare şi înregistrări audio, coordonat de Florina Zaharia intră activitatea Editurii Centrului Cultural înfiinţată în 2002, departament care a scos peste 100 de cărţi, albume de artă şi lucrări de specialitate. Tot aici este concepută Revista "Dunărea de Jos", cu apariţie lunară, care a ajuns deja la numărul 225, continuând o tradiţie mai veche a publicaţiei cu acelaşi nume apărută în 1908. Tot în cadrul acestui serviciu se organizează Proiectele "Galaţi, oraşul scrie, oraşul citeşte", "Domnească61Poezie", dar şi Festivalul Internaţional "Poezia - Port la Dunăre" şi Premiile Revistei "Dunărea de Jos". 

Ansamblul folcloric "Doina Covurluiului", coordonat de Ion Chiciuc, a fost înfiinţat în 2001, cuprinde orchestră, formaţie de dans şi solişti vocali, care participă la diferite evenimente culturale ale judeţului, dar şi la prestigioase festivaluri naţionale şi internaţionale. "Doina Covurluiului" este gazda Festivalului Internaţional de Folclor cu acelaşi nume, organizat anual la Galaţi, care a ajuns deja la a 15-a ediţie, la care au participat formaţii de pe mai multe continente: Europa, Asia, Africa şi cele două Americi. 

Înfiinţată în anul 2002, Fanfara "Valurile Dunării", condusă de Marin Boroghină, continuă una dintre frumoasele tradiţii ale Galaţiului, care datează de la 1832, anul apariţiei Fanfarei Militare a Regimentului "11 Siret". Formaţia artistică profesionistă reuneşte muzicieni cu studii de specialitate care au cântat la diferite ceremonii legate de aniversările oraşului, dar a participat şi la diverse evenimente naţionale şi internaţionale. De numele Fanfarei "Valurile Dunării" se leagă şi organizarea anuală a Festivalului  Internaţional de Fanfare "Iosif Ivanovici".

(P)

Citit 5622 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Decembrie 2020 13:12