Se caută soluții pentru temperarea prețurilor la energie

Se caută soluții pentru temperarea prețurilor la energie
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Adaos comercial la furnizor care să nu depăşească costul pe profit mai mult de 5%, acordarea de vouchere pentru consumatorii vulnerabili și TVA de 5% pentru clienții casnici sunt variantele aflate pe masa Guvernului pentru pachetul de măsuri privind facturile la energie, au susținut surse oficiale pentru HotNews.ro.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, luni, în Parlament, că se lucrează pe "un pachet mult mai mare pentru că România aduce 20% gaze din import". El a arătat că vrea o soluţie pe termen mai lung, care "trebuie să înglobeze mai multe ministere: şi Ministerul Energiei, şi ANRE, şi Finanţele, vis-a-vis de impozitări, şi Ministerul Muncii, şi Ministerul Agriculturii, şi Ministerul Economiei". În plus, Virgil Popescu a spus că, din datele pe care le are, peste 80% din populaţie a beneficiat de diminuarea facturilor la energie pe noiembrie şi decembrie.

Liderii Coaliției ar urma să se reunească într-o ședință marți pentru a valida propunerile pe care le vor prezenta ministrul Energiei și premierul Nicolae Ciucă.

La rândul său, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a afirmat luni că social-democrații vor propune în ședința de marți a coaliției înjumătățirea accizelor la carburanți. ”Am cerut o simulare ministrului Finanțelor. Cred că o intervenție pe o perioadă limitată prin înjumătățirea accizelor ar avea efect pozitiv și asupra inflației”, a spus Ciolacu. El a precizat că impactul acestei reduceri a accizei ar fi de 1,2 lei/litru. În acest moment, accizele înseamnă circa 40% din prețul de la pompă al carburanților, iar veniturile obținute de stat din accize merg direct la bugetul general consolidat.

Citit 812 ori Ultima modificare Luni, 21 Februarie 2022 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.