Toate restricțiile sanitare se ridică, de pe 9 martie, odată cu încetarea stării de alertă. Masca nu va mai fi obligatorie nici în spații închise

Toate restricțiile sanitare se ridică, de pe 9 martie, odată cu încetarea stării de alertă. Masca nu va mai fi obligatorie nici în spații închise
Alexandru Rafila. Foto: zf.ro
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Guvernul României a decis încetarea stării de alertă de pe 9 martie, ceea ce înseamnă că toate restricțiile sunt ridicate, începând cu această dată, a anunțat marți ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă, potrivit News.ro. Totuși, Ministerul Sănătății face o serie de recomandări, chiar dacă respectarea acestor măsuri nu va mai fi obligatorie.

„Să sperăm că vom avea o primăvară cât se poate de liniștită, și din punctul de vedere al sănătății publice, și din punctul de vedere a ceea ce se întâmplă în apropierea țării noastre. Odată cu expirarea stării de alertă, se va ajunge în situația ca restricțiile impuse în perioada pandemiei să fie ridicate. Am făcut o serie de propuneri privind ridicarea etapizată. Faptul că Guvernul a decis ridicarea stării de alertă ne pune într-o situație nouă - restricțiile sunt ridicate", afirmă ministrul Sănătății.

Principalele restricții la care se renunță

Masca nu mai este obligatorie nici în spații deschise, nici în spații închise. Accesul în centre comerciale, instituții, evenimente este permis fără certificat verde. Se renunță la formularul PLF la intrarea în țară. Ministrul Sănătății a subliniat, însă, că România se află în continuare într-o fază de transmitere comunitară a coronavirusului - cu peste 5.000 de cazuri pe zi - ceea ce înseamnă că, chiar dacă restricțiile nu mai sunt obligatorii, respectarea unora dintre aceste măsuri este recomandată în continuare.

Măsuri recomandate de Ministerul Sănătății

Purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise. Evitarea spațiilor aglomerate, fie că ele sunt închise sau deschise. Spălatul mâinilor și utilizarea unui antiseptic. Testarea celor care au simptome și prezentarea la un centru de evaluare pentru a primi tratament. Izolarea este recomandată, chiar dacă nu va mai fi controlată.

Citit 5569 ori Ultima modificare Joi, 10 Martie 2022 00:27

2 comentarii

 • postat de Kazilkli Bey
  Miercuri, 09 Martie 2022 08:44
  108.245.201.***
  Dar coruptia , mafia , manaria , combinatia , golania , marlania, nepasarea, si toate alea care le aveti acolo ....pe astea cand le ridicati ...????
  0
  15
  Raportează
 • postat de Katia
  Marți, 08 Martie 2022 19:19
  95.77.107.***
  Exprimarea corecta putea fi "masca nu va mai fi obligatorie nici in spatii deschise". Dar cum nici jurnalistii sau ministrii nu au minim de educatie, si, toti se reped la declaratii sau preluare in segmentele de media superindulgente si fara minim de respect fata de informarea cetatenilor, mai bine ne limitam si nu mai facem nici comentarii. Ca oricum "capul limpede" le aproba dupa 3 zile....
  Asa sa va ajute cititorii! (Dupa respectul aratat)!
  3
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.