Radu Ropotan aduce la Galaţi „Anotimpurile” lui Vivaldi, într-un concert susţinut de Pavilionul Artiştilor

Radu Ropotan aduce la Galaţi „Anotimpurile” lui Vivaldi, într-un concert susţinut de Pavilionul Artiştilor
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Am stat de vorbă, în preambulul a două evenimente speciale pentru viața culturală din Galați și Brăila, cu inițiatorul acestora, gălățeanul Radu Ropotan, care, aşa cum mărturiseşte, întotdeauna revine cu bucurie acasă.

-Bună ziua, domnule Radu Ropotan, bine ați revenit pe meleagurile natale. Este acasă un termen abstract, în accepțiunea unui artist?

-Bine v-am regăsit. Este dificil, într-o lume în continuă mișcare, să particularizezi cuvântul acasă, însă nostalgia miresmei teilor din orașul Galați subliniază într-un mod deosebit felul în care eu înțeleg și simt acest cuvânt.

-De această dată, promovați un proiect nou susținut de Pavilionul Artistilor...

-Așa este, anunț cu entuziasm, ca membru fondator, ediția a 2-a a unui concept, pe care îl promovez cu încredere, intitulat Solidaritate, sub cupola Pavilionul Artistilor. Anul trecut, ne-am concentrat atenția asupra cadrelor medicale, cărora le-am dedicat o serie de evenimente de muzică clasică intitulată Muzică pentru Medici. Artiștii, prin natura lor, rezonează cu mișcările societății și prin arta noastră încercăm să oferim ceea ce știm noi să facem mai bine. Proiectul de acum, intitulat Solidaritate, îndeamnă la conștientizare și, prin demersurile noastre, dorim să donăm o parte din fondurile realizate din proiectul nostru refugiaților din Ucraina. 

- Ce reprezintă Pavilionul Artiștilor?

- Pavilionul Artiștilor reprezintă o extensie a unor experiențe profesionale pe care le-am acumulat de-a lungul carierei artistice pe plan internațional și național. Respectul, pasiunea și dedicarea pentru artă și pentru lucrul bine făcut m-au îndemnat să angrenez o serie de artiști cu principii similare în cadrul unor proiecte care se reinventeză pe măsură ce au loc. Membrii noștrii se schimbă de la eveniment la eveniment și astfel reușim să creăm o atmosferă proaspătă într-un cadru profesionist și prietenos.

- Veți susține, curând, două concerte în zona noastră: în Galați, sâmbătă, 7 mai 2022, de la ora 17,00, la Teatrul Național de Operă și Operetă “Nae Leonard”, iar a doua zi, 8 mai, tot de la ora 17,00, un alt concert la Casa Tineretului din Brăila. Ce program veți aborda şi cum l-aţi ales?

-Revin, de această dată ca solist, în cadrul Anotimpurilor de Antonio Vivaldi, care reprezintă de fapt o serie de patru concerte pentru vioară solo. Fiecare concert în parte poartă numele unui anotimp si este compus din trei părți. Așadar, avem patru concerte compuse din trei părți fiecare, rezultând un număr de 12 părți componente, asemeni lunilor unui an.

Această idee de ciclicitate m-a atras în alegerea programului și, mai mult decât atât, de la 1720, de când se presupune că au fost compuse, acestea reprezintă o piatră de temelie în repertoriul muzicii clasice.

-Ce ne puteți spune despre instrumentul pe care îl veți folosi în această serie de concerte?

-Desigur se spune că instrumentul muzicianului reprezintă o extensie a personalității artistice. În cadrul acestor concerte, Anotimpurile lui Vivaldi vor fi interpretate pe un instrument din marea perioadă a lutieriei italiene din secolul 18, un instrument care s-a născut în aceeași perioadă în care au fost create și creațiile lui Vivaldi. Avem astfel premisele unor concerte minunate, pe care ni le dorim, evident, întregite de prezenţa minunatului public pe care ştiu că îl regăsesc mereu acasă! Vă așteptăm cu mare drag la evenimentele noastre artistice!

(P)

Citit 1890 ori Ultima modificare Vineri, 29 Aprilie 2022 17:46