Boloș promite granturi de investiții pentru IMM-uri între 200.000 și 1 milion de euro

Boloș promite granturi de investiții pentru IMM-uri între 200.000 și 1 milion de euro
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Revine vechea Măsură 3 (Acțunea 4.1.1-POC): Boloș promite granturi de investiții IMM de max. 200.000 EUR și max. 1 milion EUR, cu buget suplimentar, potrivit hotnews.ro.

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii din România vor putea să obțină, până la urmă, granturi pentru investiții prin Acțiunea 4.1.1-POC (fosta Măsură 3), într-o formulă nouă, cu buget suplimentar, printr-un apel de proiecte care va fi lansat cel târziu la începutul lunii iulie 2022, a anunțat, sâmbătă, pe o reţea de socializare, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Acesta, revenit ca ministru la MIPE, anunță că va da drumul Acțiunii 4.1.1-POC, la începutul lunii iulie 2022, cel tâziu, în formulă schimbată: - Buget de 412 milioane euro (în creștere mare față de 358 milioane euro); - Granturi de câte 50.000 - 200.000 de euro pentru sănătate, învățământ și servicii pentru populație cum ar fi cele de înfrumusețare, coafor etc; - Granturi de câte 200.000 - 1 milion de euro pentru producție, construcții, transport și depozitare, hoteluri și restaurante, reparații auto/moto etc.

Măsura 4.1.1 va fi publicată în consultare în intervalul 2-12 iunie 2022. Apelul de proiecte ar urma să se lanseze cel mai târziu la începutul lunii iulie. Depunerea proiectelor se va face timp de 15 zile. Finalizarea semnării contractelor de finanțare cu beneficiarii selectați este prevăzută pentru mijlocul lunii octombrie 2022.

În guvernarea Orban (PNL), Boloș a mai lansat în 2020 vechea Măsură 3 - cu granturi de investiții de 50.000-200.000 euro pentru IMM-uri, cu buget public total de aproape 480 milioane euro (fonduri UE si de la bugetul de stat). Antreprenorii au dat banii la consultanți, au făcut proiecte, s-au înscris în număr mare (cererile au acoperit de 6 ori bugetul disponibil), dar au venit alegerile și s-a schimbat guvernul. În Guvernarea Cîțu (PNL-USR-UDMR), ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anulat Măsura 3 invocând suspiciuni de fraudă (neconfirmate până acum) și a mutat banii la Măsura 2 (granturi de capital de lucru). Ministerul Proiectelor Europene (MIPE) a mai propus în locul Măsurii 3 Acțiunea 4.1.1-POC, cu buget de 358 milioane euro și granturi de max. 1 milion de euro pe firmă (deci beneficiari mai puțini și mai mari). Ulterior, guvernul Ciucă, prin noul ministru de la Fonduri europene (MIPE), Dan Vîlceanu, a mai schimbat de câteva ori propunerea de Acțiunea 4.1.1-POC până când a intervenit și premierul Ciucă și a blocat-o. Până la urmă a demisionat și Vîlceanu, anunțând că Acțiunea 4.1.1-POC nu mai poate fi făcută cu maximum 1 milion euro pe grant, pentru că atât a fost amânată încât sare din cadrul temporar pentru ajutoare de stat COVID al UE, care expiră de la 1 iulie 2022. 

Marcel Boloş o învie acum, cel puţin la nivel declarativ. În postarea sa  de sâmbătă se precizează: "Am primit peste 120 de mesaje pe emailul personal și pe paginile de Facebook din partea antreprenorilor români care, afectați de #pandemie, au nevoie ca de aer de sprijin prin finanțări europene. Mă refer la „faimoasa” Măsură 4.1.1 pentru investiții în activități productive.  Am evitat însă până acum să ofer informații publice în mod oficial, deși v-am asigurat încă din perioada de preluare interimară a mandatului la MIPE că lucrez împreună cu echipa POC la acest aspect, în paralel cu acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru destinat activităților agroalimentare - măsură agreată deja și cu #ComisiaEuropeană.”

Joi, Comisia Europeană anunțase că nu va mai prelungi cadrul temporar pentru ajutoare de stat COVID-19 dincolo de termenul de 30 iunie 2022, cadrul existent urmând să fie finalizat treptat, așa cum s-a stabilit în noiembrie 2021, la ultima prelungire.

Citit 596 ori Ultima modificare Luni, 16 Mai 2022 00:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.