În coaliție, se discută variante de impozitare progresivă

În coaliție, se discută variante de impozitare progresivă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Liderii PSD, PNL și UDMR s-au reunit marți, în ședință a Coaliției, la Palatul Victoria. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, urma să prezinte trei variante de impozit progresiv, simulate împreună cu Banca Mondială, FMI și BERD, mai exact trei variante de praguri pe impozitarea progresivă. Pentru fiecare variantă de impozitare progresivă se iau în calcul și deduceri de taxe. "De exemplu, și-ar putea deduce din impozit sumele de bani depuse la Pilonul III de pensii, iar familiile cu mulți copii vor primi deduceri de impozit", au explicat surse oficiale.

Social-democrații au reintrodus în dezbaterea publică tema impozitării progresive, în timp ce liberalii nu vor să renunțe la cota unică. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că, în opinia sa, trebuie pregătite noi măsuri fiscale și, așa cum prevede legea, acestea trebuie operate în Codul Fiscal cu cel puțin șase luni înainte pentru predictibilitatea bugetului de stat pe 2023.

De partea cealaltă, liberalii se opun impozitării progresive. Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că nu vede posibilă schimbarea cotei unice în viitorul apropiat.

Citit 759 ori Ultima modificare Duminică, 22 Mai 2022 00:25

3 comentarii

 • postat de Marian
  Miercuri, 18 Mai 2022 14:05
  85.186.244.***
  Impozitul progresiv e pentru tarile democratice care au un proiect de tara coerent, care stiu cum sa stimuleze economia, stiu cum sa construiasca durabil, pe mai multe legislaturi, care stiu sa stabileasca prioritati nationale si care sunt responsabile fata de cetateanul-contribuabil. Functioneaza numai in cazul in care cetatenii isi declara toate veniturile, iar coruptia e controlata si tinuta la un nivel scazut. Functioneaza numai daca aparatul de stat este digitalizat, daca exista metode complexe de verificare a surselor de venituri, cu specialisti de top.
  Tara noastra nu e in situatia aceasta.

  Cota unica e simpla, usor de aplicat si se preteaza pentru cei cu venituri mici (adica pentru majoritatea).
  Pe ei nu-i intereseaza Pilonul II sau III sau pensiile ocupationale. Nu-i intereseaza "deduceri" pentru a face cheltuieli abstracte si considerate de ei absolut inutile. Nici nu vor sa auda de plata pe card a cumparaturilor curente. Vor sa "simta" banul in portofel.

  Tranzitia de la cota unica la impozitul progresiv presupune reforme profunde in toate domeniile: de la justitie la aparare, de la invatamant la sanatate, de la administratia publica la institutiile de reglementare, etc. Adica multi multi ani de schimbare a mentalitatilor, de reconstruire a modelelor de valori autentice si asta daca se mentine influienta occidentala actuala, ca daca reintram pe orbita ruseasca, adio orice fel de progres.

  Daca am face astazi aceasta tranzitie, nu am face decat sa marim si mai mult birocratia, sa crestem cheltuielile din banul public inutil si sa scadem veniturile. Adica sa fim si mai saraci ca acum.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Laur
  Miercuri, 18 Mai 2022 08:59
  46.97.176.***
  Reducerea aparatului bugetar si aici ma gindesc in primul rind la reorganizarea teritoriala.Prea multe primarii ,consilii locale,judetene!Reducerea numarurului de senatori si deputati!Pensii pe contributivitate!Pensia nu poate depasi salariul brut fara sporuri din ultima luna lucrata!Reducerea bugetelor la serviciile secrete!!!!!!!!!!!Impozitarea profiturilor la multinationale!!!!!!!Cresterea colectarii taxelor si impozitelor!Daca facem acest lucru si ajungem la 38-40 la suta vor fi bani!!!!Reducerea traficului din portul Constanta!!!!!!!!Dar nu putem face aceste lucruri!Cel mai simplu crestem taxele!Ce ne asteptam de la politicienii de astazi??????????/
  0
  6
  Raportează
 • postat de Marcu D
  Miercuri, 18 Mai 2022 06:52
  109.166.135.***
  Dar să prezentați variante pentru reducerea aparatului bugetar uriaș nu spuneți nimic? Variante pentru reducerea cheltuielilor nesăbuite cu acest aparat bugetar, cu sutele de milioane de euro tocați de CA-urile tuturor entităților de stat, nu? De bani tocați de zeci de agenții, unele dintre acestea de care nimeni nu a auzit, nimic?
  Avem cca 1,3 milioane de bugetari. Polonia, la populație aproape dublă are cu puțin sub un milion.
  De acest dezmăț al cheltuirii banilor publici, de ce nu suflați o vorbă stimabililor guvernanți?
  0
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.