Propaganda rusească în Ucraina, combătută cu adevăr şi lideri prezenţi

Propaganda rusească în Ucraina, combătută cu adevăr şi lideri prezenţi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Modalități de manipulare şi cum luptăm împotriva lor


Miercuri după-amiază, timp de o oră, cei interesaţi au putut asista, la Lapidariumul Muzeului Judeţean de Istorie "Paul Păltănea", la conferinţa "Cum poate fi contracarată propaganda rusească în Ucraina", susţinută de dr. Natalia Serebriannikova, istoric, antropolog, specialist în gândire critică şi public speaking.

Aşa cum aţi putut afla din "Viaţa liberă" la începutul lunii martie a.c., Natalia Serebriannikova s-a refugiat la Galaţi, împreună cu familia. Ea este membră a Asociaţiei Europene a Femeilor de Afaceri, fondatoare a Centrului de Tehnologii de Comunicare "Argentum", expert în cadrul Programului de Cooperare dintre UE şi Ucraina - "Strategia europeană pentru regiunea Dunării".

Conferinţa de miercuri a adus în atenţie modalităţile prin care se face propagandă rusească în Ucraina (şi care, de altfel, sunt valabile şi în alte state, inclusiv România): diseminarea informaţiei - fapte, argumente, jumătăţi de adevăr sau minciuni - pentru a influenţa opinia publică, DEZinformarea - un tip de comunicare falsă care este prezentată în mod conştient drept informaţie adevărată, pentru a provoca un anumit răspuns care îi serveşte propagatorului, MISinformarea - transmiterea de informaţie falsă pe care transmiţătorul o crede adevărată şi MALinformarea - transmiterea de informaţie bazată pe realitate, dar folosită pentru a face rău unei persoane, organizaţii sau ţări.

Ajutoarele umanitare, distribuite doar după ce beneficiarii citesc ziarele ruseşti

Scopurile propagandei politice sunt influenţarea convingerilor şi a comportamentelor. Comunicarea se face la nivel material, cultural, de semnalizare, de context cultural şi de semnificaţie. La nivel material, Rusia distruge reţelele ucrainene de internet, cablurile, turnurile TV, construind apoi unele ruseşti. Ucraina recurge la surse alternative, precum Starlink (o rețea de sateliți construită de SpaceX pentru a oferi acces la internet prin satelit), de exemplu, folosit de circa 150.000 de persoane zilnic în Ucraina, potrivit surselor oficiale.

În oraşul ocupat Mariupol, ajutoarele umanitare se distribuie doar după ce beneficiarii iau şi citesc ziarele ruseşti folosite pentru propagandă. La rândul lor, ucrainenii au construit o aplicaţie pentru mobil prin care se pot urmări posturi TV, se pot asculta posturi de radio şi se pot obţine informaţii oficiale privind situaţia din ţară. În ceea ce priveşte mijloacele de semnalizare, folosirea limbii este foarte importantă: ruşii interzic limba ucraineană, ucrainenii o folosesc în mod exclusiv pentru comunicare. Poţi recunoaşte un text scris de un autor ucrainean prin folosirea numelui ţării invadatoare scris cu literă mică - rusia, în timp ce ruşii sunt numiţi "orci", ca în "Stăpânul Inelelor" al lui Tolkien.

Câteva "linguriţe de adevăr", adăugate în orice subiect propagandistic

Toată propaganda rusească în Ucraina urmăreşte să dovedească două lucruri: că ucrainenii nu există şi că nu au dreptul să existe. La rândul lor, ucrainenii încearcă să dovedească tot două lucruri: că ei nu sunt ruşi şi că luptă pentru valorile europene, că Ucraina este un stat independent, care îşi alege propriul drum.  Motivele pentru care propaganda rusească este atât de eficientă, mai ales în Rusia, sunt mai multe. Vechile canale media au fost înlocuite de cele noi, online, şi de reţelele sociale, mult mai flexibile. Se foloseşte mecanismul proiectării psihologice: este foarte greu să admiţi despre tine că eşti furios, agresiv sau prost, dar este uşor să proiectezi aceste atribute unor alte persoane, mai ales necunoscute: agenţi secreţi nazişti din Ucraina, în speţă. Variantele de propagandă fiind atât de multe, la un moment dat creierul refuză să mai gândească, să încerce să mai discearnă adevărul, conchizând că "toată lumea minte!". Câteva "linguriţe de adevăr" sunt adăugate în orice subiect propagandistic, acest fapt făcându-l mai dificil de demontat. Se exploatează tema Marelui Război Patriotic, unul care a afectat o întreagă naţiune şi fiecare familie în parte, având o mare încărcătură emoţională şi traume transmise din generaţie în generaţie.

La nivel individual, oamenii trebuie să presupună că orice ştire este falsă şi să o verifice, iar liderii Ucrainei trebuie să continue să reacţioneze prompt în orice moment important.

Singura posibilitate a Ucrainei, potrivit dr. Natalia Serebriannikova, de a lupta eficient împotriva propagandei ruseşti este să spună adevărul despre situaţia existentă, despre evoluţia războiului, pentru a putea beneficia în continuare de sprijinul statelor prietene şi al populaţiei.

Citit 956 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Iunie 2022 11:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.