Apel al marilor puteri pentru deblocarea unor stocuri de alimente

Apel al marilor puteri pentru deblocarea unor stocuri de alimente
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Cele şapte puteri din G7, reunite în cadrul unui summit în Bavaria, au îndemnat marţi ţările şi companiile ce dispun de "importante stocuri de hrană" să contribuie la atenuarea penuriei alimentare, informează AFP.

"Ca soluţie pe termen scurt, cerem partenerilor care au importante stocuri de hrană, precum şi sectorului privat să facă hrana disponibilă fără a distorsiona pieţele, susţinând în special strategia Programului Alimentar Mondial privind achiziţiile", cere într-o declaraţie G7, reunit până marţi în sudul Germaniei.

Liderii G7 s-au angajat, de asemenea, să aloce 4,5 miliarde de dolari suplimentari pentru a lupta împotriva insecurităţii alimentare, majorând efortul din acest an la circa 14 miliarde de dolari, potrivit acestei declaraţii.

G7 a mai reiterat "apelul său presant adresat Rusiei ca aceasta să pună capăt, necondiţionat, blocadei impuse porturilor ucrainene de la Marea Neagră, distrugerii de infrastructuri portuare şi de transport esenţiale, de silozuri şi terminale de cereale, însuşirii ilegale de produse şi echipamente agricole în Ucraina şi tuturor altor activităţi care perturbă producţia şi exportul de producţie, precum şi exporturile ucrainene de produse alimentare".

"Aceste acţiuni nu pot fi considerate altceva decât un atac cu motivaţie geopolitică împotriva securităţii alimentare mondiale", a denunţat G7.

Invazia rusă asupra Ucrainei, cu blocada impusă porturilor de la Marea Neagră, a dus la o creştere accentuată a preţurilor la produse alimentare şi a contribuit la majorarea inflaţiei pe plan mondial.

Citit 1192 ori Ultima modificare Marți, 28 Iunie 2022 16:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.