Copleșitoare dovezi de respect pentru Regina Elisabeta a II-a. 48 de ore în ploaie, pentru un ultim omagiu

Copleșitoare dovezi de respect pentru Regina Elisabeta a II-a. 48 de ore în ploaie, pentru un ultim omagiu
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Recunoscută pentru simțul datoriei și al dreptății, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a stat 70 de ani și 127 de zile pe tronul Marii Britanii, devenind al doilea cel mai logeviv mare monarh din întreaga istorie documentată, fiind depășită doar de Ludovic al XIV-lea al Franței. Pe tot timpul domniei sale, principala preocupare a Reginei a fost unificarea națiunii britanice, fapt care i-a reușit întotdeauna, în ciuda multor dificultăți pe care atât națiunea, cât și monarhia a trebuit să le depășească de-a lungul deceniilor de după Al Doilea Război Mondial.

Pentru aceia dintre noi mai puțin familiarizați cu rolul monarhiilor, mai ales în timpurile moderne, ceremonialul poate părea strict, iar tradițiile și ritualurile, mult prea pompoase. Trebuie spus, însă, că o monarhie constituțională este mai mult decât palatul, fie el și Buckingham, mai mult decât soldații de gardă în costume strălucitoare, mai mult decât coroana și sceptrul. Iar ceea ce se întâmplă în Marea Britanie de pe 8 septembrie, când Regina a murit, demonstrează clar că spiritul monarhiei, emoția pe care membrii acesteia o creează, sentimentul de apartenență la ceva măreț, ieșit din comun și care transcede planurile vieților indivizilor pentru a-i reuni într-o comunitate puternică, de neclintit sunt materialul din care se croiesc nu doar destinele mărețe are unor lideri care inspiră, ci și stabilitatea politică, drept garanție a bunăstării nu doar în Marea Britanie, ci în întreg Commonwealthul. Nimeni nu îi obligă pe oameni să iasă în stradă, să stea până la 48 de ore la coadă, în frig și ploaie, pentru a se închina în fața catafalcului Reginei, așa cum s-a întâmplat și în România, la moartea Regelui Mihai I, verișorul suveranei britanice. Acest tip de devotament nu se câștigă cumpărând voturi, ci slujind fără nicio abatere de la codul datoriei și al onoarei un popor, care, în cazul Marii Britanii, reunește oameni de rase și etnii diferite, proveniți din toate colțurile lumii, care duc pe umeri și povara perioadei coloniale, dar, care, până la urmă, ajung să bea ceai fierbinte împreună, așteptând, în ploaie, să-și salute pentru ultima dată suverana.

Cum unește Regina, și în moarte, teritoriile britanice

Faptul că Regina a murit în prea-iubita sa reședință din Scoția a determinat un curs diferit al evenimentelor de după deces. Sicriul Majestății Sale Defuncte a părăsit pe 11 septembrie Palatul Balmoral, trecând prin orașele Aberdeen și Dundee și pe lângă Perth, înainte de a ajunge la Palatul Holyroodhouse din Edinburgh. Zeci de mii de scoțieni au ieșit să o conducă pe Regină pe acest ultim drum, într-o demonstrație de respect și solidaritate cu monarhia, surprinzătoare în contextul în care, după cum se știe, Scoția și-a afirmat în nenumărate rânduri dorința de independență, mai ales după Brexit. Regele Charles al III-lea și Regina Consoartă Camilla au zburat în Scoția, unde Regele a participat la o rugăciune pentru Regina Elisabeta a II-a la Catedrala St. Giles, apoi a avut o audiență cu prim-ministrul și o alta cu președintele parlamentului scoțian. Charles și Camilla au primit apoi condoleanțe în parlamentul scoțian, după care sicriul MS Elisabeta a II-a a fost depus în Catedrala St. Giles, pentru a le permite oamenilor să-și aducă omagiul, acolo având loc și o priveghere la care au participat Regele și membrii familiei regale.

Ulterior, cuplul regal s-a deplasat la Belfast, unde au vizitat Castelul Hillsborough și o expoziție despre legătura Reginei cu Irlanda de Nord. Charles al IIl-lea s-a întâlnit cu secretarul de stat pentru Irlanda de Nord și cu liderii de partid. După o recepție la Hillsborough, Charles și Camilla au mers la Catedrala Sf. Ana pentru o slujbă de pomenire și rugăciune, după ce Regele s-a întâlnit cu lideri din toate confesiunile din Irlanda de Nord. Vineri, 16 septembrie, Regele este așteptat în Țara Galilor, pentru alte ceremonii din cadrul funeraliilor, care vor culmina, luni, 19 septembrie, la Londra, cu serviciul religios funerar și înmormântarea, la care sunt așteptați să participe șefi de stat din întreaga lume, printre care și președintele României, Klaus Iohannis, și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României, împreună cu Principele Radu.

Generalul-maior Cristopher Ghica, responsabil cu ceremonialul funeraliilor

În Marea Britanie, în fruntea regimentelor Diviziei Regale de Gardă (Household Division) se află generalul-maior Cristopher Ghica, Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE). L-am văzut în această ipostază în timpul ceremoniei "Trooping the Colour", care a primit în acest an o atenție deosebită în contextul Jubileului de Platină al domniei Reginei Elisabeta a II-a. Acum este responsabil de organizarea din punct de vedere ceremonial a funeraliilor Majestății Sale Defuncte.

Prezent în studioul BBC, a declarat, despre evenimentul pe care îl urmărește o lume întreagă: "Este ultima mea misiune pentru Regină, dar prima misiune pentru Rege". Cristopher Ghica este fiul lui John Ghica (1928-2003). Prin bunica sa paternă, Valentina Ghica-Comănești (născută Bibescu), este strănepotul Marthei Bibescu.

Repere biografice

Pentru a ne familiariza cu biografia Reginei Elisabeta a II-a, iată câteva recomandări de lectură din partea istoricului Tudor Vișan Miu:

Editura Corint, în colecția "Istorie", a tradus două biografii ale fostei suverane, una de jurnalistul britanic Andrew Marr (2015), alta de istoricul francez Jean des Cars (2019. Cartea lui Peter Conradi, "Supraviețuitorii", dedică părți consistente Casei Regale Britanice, în drumul ei spre secolul al XXI-lea. Prefața profesorului Adrian Cioroianu face referire și la Familia Regală a României.

Teza de doctorat a profesoarei Marina-Cristiana Rotaru, "British and Romanian Constitutional Monarchies. Their Representations in the Royal Discourse of Queen Elizabeth II and King Mihai I", a văzut lumina tiparului la Institutul European (2020).

Oricine dorește poate adresa un mesaj de condoleanțe pentru MS Regina Elisabeta a II-a

Pentru a veni în sprijinul persoanelor care doresc să lase mesaje de condoleanțe în memoria Reginei Elisabeta a II-a, Casa Regală Britanică a pus la dispoziție un formular special, care poate fi găsit aici pe site-ul www.royal.uk.

CITIȚI ȘI: Destine princiare. Casa Regală Britanică și cea a României, istorie împletită

Gălățeanca Diana Stroia, consul onorific al României în Țara Galilor: „Întreaga țară chiar este în doliu!”

Citit 1743 ori Ultima modificare Marți, 20 Septembrie 2022 09:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.