Destine princiare. Casa Regală Britanică și cea a României, istorie împletită

Destine princiare. Casa Regală Britanică și cea a României, istorie împletită
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Nunta principesei Elisabeta, devenită mai apoi Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cu ducele Philip Mountbatten, care devenea astfel prinţ consort, eveniment internaţional din 1947 - se petrecea chiar în anul abdicării forţate a monarhului român - a fost şi…  "momentul în care Mihai I avea să o întâlnească pentru prima oară pe Principesa Ana de Bourbon, viitoarea Regină Ana a României", nota Hotnews.

Foarte interesant a fost şi faptul că, pentru a participa la nunta regală britanică, monarhul a pilotat chiar el însuşi avionul care l-a transportat până la Londra, alături de Regina Mamă, Elena. Regele Mihai I a fost stră-strănepotul marii regine Victoria a Marii Britanii, atât pe filieră maternă, cât și paternă. Era văr de gradul trei al Reginei Elisabeta a II-a.

De-a lungul timpului, Mihai I și Elisabeta a II-a, dar și copiii lor, Principele de Wales (actualmente Regele Charles al III-lea) și Principesa Moștenitoare Margareta (Custodele Coroanei Române), s-au întâlnit în numeroase ocazii. De altfel, Regele Mihai a avut o relaţie apropiată din copilărie şi cu Principele Philip, fiind născuți în același an, 1921, și petrecând mai multe vacanțe în România, la Mamaia și la Sinaia. La nunta din 20 noiembrie 1947, de la Londra, regele României nu putea şti că numai peste 40 de zile va fi detronat şi exilat printr-o lovitură de stat comunistă, impusă de ocupantul sovietic al ţării noastre!

Între anii 1950-1990, Principele de Wales și Principesa Moștenitoare Margareta, copii, apoi adolescenți, se întâlnesc mereu la reședințele regale din Marea Britanie. Mihai I și Elisabeta a II-a s-au văzut din nou în 1981, la nunta Principelui și Principesei de Wales (Charles și Diana). După 1990, Principele de Wales și Principesa Moștenitoare Margareta s-au întâlnit aproape în fiecare an, în Marea Britanie sau în România.

Familia Regală revine în 1997 la Londra pentru festivitățile Nunții de Aur a Reginei Elisabeta a II-a și a Ducelui de Edinburgh, în luna noiembrie. Regele Mihai I și Regina Ana sunt găzduiți la Palatul Buckingham, iar Principesa Moștenitoare și Principele Radu, pe Iahtul "Britannia".

Regele Mihai și Regina Ana au luat parte, în 2002, la funeraliile Reginei-mamă a Marii Britanii și, în același an, în noiembrie, Regele Mihai I, Regina Ana, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu fac a doua vizită regală NATO la Londra, unde sunt primiți de suverana britanică la Palatul Buckingham. În luna noiembrie a anului 2008, Regele Mihai I, Regina Ana, Principesa Moștenitoare și Principele Radu au participat, la Palatul Buckingham, la sărbătorirea celor 60 de ani de viață ai Principelui de Wales.

În 2011, Regele Mihai I, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu iau parte la căsătoria Principelui William, Duce de Cambridge, cu Ducesa de Cambridge (actualmente Prințul și Prințesa de Wales). Regele Mihai se revede cu Elisabeta a II-a, însoțit de Principesa Moștenitoare și de Principele Radu, în 2012, la Jubileul de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a, la Londra, Windsor și Ascot, în lunile mai și iunie. Atunci, Regele Mihai I este așezat, într-o fotografie de grup, chiar în dreapta reginei Elisabeta a II-a.

Citit 768 ori Ultima modificare Joi, 15 Septembrie 2022 18:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.