Ajutoare și vouchere sociale pentru plata facturilor la energie

Ajutoare și vouchere sociale pentru plata facturilor la energie
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Românii vulnerabili vor primi 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie şi vouchere sociale pe întregul an 2023, resursele financiare urmând să fie asigurate din fonduri europene, potrivit unui comunicat al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

În 2023, MIPE va oferi românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în tranşe de 700 de lei, de două ori pe an. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise şi distribuite de Compania Naţională Poşta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Tot din fonduri europene, MIPE va continua să finanţeze şi măsura de acordare a voucherelor sociale pentru achiziţia de alimente şi mese calde în valoare de 250 lei, o dată la două luni, pe întreg anul 2023.

În această perioadă, preţul final pentru consumatorii casnici a crescut cu peste 600 la sută la energia electrică şi cu peste 535 la sută la gazele naturale. În cazul energiei termice în sistem centralizat, tarifele au ajuns la peste 400 lei/Gcal, precizează reprezentanţii ministerului. În aceste condiţii, peste 30 la sută din bugetul unei gospodării cu un venit mediu de 2.000 lei/membru/lună este alocat pentru achitarea facturilor la energie. Concomitent, din cauza creşterii preţurilor la energie s-au majorat şi preţurile bunurilor de consum, iar peste 50 la sută din bugetul unei astfel de familii este alocat pentru asigurarea hranei.

Pentru a contracara această situaţie, Guvernul României, prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, va asigura finanţarea pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzire persoanelor/ familiilor vulnerabile, precum şi pentru acordarea în continuare a ajutoarelor pentru alimente şi mese calde. Măsurile sunt propuse în cadrul a două proiecte de Ordonanţă de urgenţă, publicate în consultare pe site-ul MIPE.

Sprijinul acordat populaţiei vulnerabile pentru compensarea preţurilor la energie va fi în valoare nominală de 1.400 lei şi poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023. Sprijinul va fi acordat pe loc consum/ gospodărie vulnerabilă, în două tranşe, astfel: 700 de lei/semestru se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2023 şi 700 de lei/semestru se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2023.

Conform propunerii de ordonanţă, vor beneficia de această măsură pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei, precum şi pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei.

Alţi beneficiari sunt persoanele - copii şi adulţi - încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei; familiile beneficiare de alocaţie de susţinere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările şi completările ulterioare; familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.

Citit 1711 ori Ultima modificare Luni, 28 Noiembrie 2022 09:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.