Vânzările de petarde vor fi urmărite de polițiști pe stradă și pe internet (VIDEO)

Vânzările de petarde vor fi urmărite de polițiști pe stradă și pe internet (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Până după Anul Nou, polițiștii gălățeni vor fi cu ochii pe tot ce înseamnă comercializare și folosire de materiale pirotehnice. Sezonul pocnitorilor este pe cale să înceapă, iar riscul tranzacțiilor efectuate de persoane neautorizate, precum și cel al folosirii materialelor interzise de către copii sunt la cote maxime. Amenzile depășesc 7.000 de lei.

Experiența anilor trecuți arată că și în privința regimului materialelor pirotehnice destinate divertismentului, socoteala autorităților nu se prea potrivește cu cea din stradă, în sensul că activitățile polițiștilor care acționau pentru a-i retrage de pe piață pe comercianții ambulanți nu se reflectau întocmai în reducerea numărului celor care foloseau pocnitori interzise în afara timpului și cadrului legal. Asta pentru că cererea și oferta de materiale cât mai zgomotoase și cât mai distractive s-au întâlnit de multe ori dincolo de posibilitățile reale ale autorităților de a împiedica tranzacțiile ilegale și mai ales folosirea la voia întâmplării a acestor materiale ce pot fi extrem de periculoase.

Zona "gri" care permitea aprovizionarea fără a se ține cont de limita de vârstă și de interdicția de a vinde, respectiv, de a cumpăra "pocnitori" nedestinate utilizării de către persoane fizice era în mediul online, de unde puștii se aprovizionau fără restricții. Așa ceva va fi tot mai puțin posibil, susțin polițiștii, care supraveghează îndeaproape afacerile cu materiale pirotehnice. Astfel, pot ajunge mai ușor la distribuitori și chiar la cumpărători, ne asigură șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase (SAESP) din cadrul IPJ Galați.

"În ceea ce privește monitorizarea internetului, sunt acțiuni specifice ale Poliției Române, care se bazează pe culegerea de informații, pe surse umane, surse deschise, site-uri de socializare unde s-au creat anumite grupuri, anumite rețele, unde se vând inclusiv astfel de materiale interzise, din categoriile F2 și F3, destinate doar pirotehnicienilor. Avem deja dosare întocmite, avem percheziții făcute, urmează să mai facem și altele", a subliniat subcomisarul Daniel Ionuț Pricop, șeful SAESP Galați.

Asta înseamnă că persoanele cu vârste de peste 16 ani pot cumpăra și folosi fără probleme doar articole pirotehnice din categoria F1. Aceste articole prezintă un risc scăzut și sunt în general vulcani, fântâni, făclii, bengaleze, artificii de tort și artificii de brad. Alte materiale, din categoriile F2, F3, F4, T1, T2 și P2, sunt interzise sub sancțiunea unor amenzi usturătoare, ce pot fi aplicate și copiilor, dar și părinților. Între 5.000 și 7.500 de lei este valoarea sancțiunii contravenționale prevăzute de lege, sancțiune ce poate fi aplicată în cazul constatării în flagrant. Un flagrant ce poate fi consemnat, ne asigură polițiștii, și printr-o înregistrare video, urmată, desigur, prin semnalarea incidentului la 112.

Pocnitorile, numai pentru animalele sălbatice

Aceleași consecințe le vor suporta și cei care vor folosi materiale din categoria P1. Aceste pocnitori pot fi comercializate și folosite începând din acest an, dar doar pentru a îndepărta animalele sălbatice, nu pentru a fi aruncate prin tronsoanele blocurilor și parcări. Pentru a înțelege informațiile legate de tipul, destinația și modul de folosire a materialelor pirotehnice, este important ca și cei care le vând, și cei care le cumpără și folosesc să țină cont de câteva aspecte clare. Unul dintre acestea vizează etichetarea produsului.

"Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripționate în limba română denumirea, clasa/categoria din care fac parte, instrucțiunile de folosire, termenul de garanție, precum și pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor", a mai precizat subcomisarul Daniel Ionuț Pricop.

Alte interdicții care atrag amenzi

În afară de tipul "pocnitorilor" distractive, este important de știut că și locul și momentul utilizării acestora sunt prevăzute sub anumite condiții. Astfel, se interzice folosirea articolelor pirotehnice:

- între orele 24,00 - 6,00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;

- la o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la patru niveluri și la mai puțin de o sută de metri față de cele cu peste patru niveluri;

- la o distanță mai mică de 500 de metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;

- pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;

- la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Citit 2247 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2023 07:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.