La Catedrala Arhiepiscopală din Galați, dar și în toate bisericile din Eparhia Dunării de Jos, a avut loc, în Ajunul Bobotezei, 5 ianuarie, slujba de sfințire a Aghesmei Mari, ce va fi împărțită credincioșilor și în ziua de Bobotează, 6 ianuarie, dar și în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, 7 ianuarie.
În Ajunul Bobotezei, creștinii s-au pregătit prin post și rugăciune pentru a întâmpina, cu gândul și cu fapta bună, binecuvântarea purificatoare și înnoitoare a Bobotezei.
Potrivit învățăturilor bisericești, bucuria întrupării Domnului prin nașterea la Betleem se împlinește duhovnicește la Sărbătoarea Epifaniei, Botezul Domnului sau Bobotezei. Este mai mult decât o sărbătoare înscrisă în calendarul ortodox. Este prezența Preasfintei Treimi la Iordan, când Fiul lui Dumnezeu coboară în ape, iar Duhul Sfânt, în chip de porumbel, adeverește "întărirea Cuvântului", adică Fiul lui Dumnezeu întrupat pentru noi și pentru mântuirea noastră.
La Catedrala Arhiepiscopală, slujba de sfințire a Aghesmei Mari a fost săvârșită de Înalt Prea Sfințitul Părinte Casian, alături de un sobor de preoți și în prezența numeroșilor credincioși ce au dorit să se bucure de darurile duhovnicești ale acestei zile. În cuvântul său de învățătură, ÎPS Casian le-a vorbit celor prezenți despre semnificația Bobotezei și a zilei din Ajunul Bobotezei, în care se sfințește Agheasma Mare. "Mai întâi de toate, Boboteaza înseamnă coborârea Domnului din peștera Betleemului în Iordan, unde s-a întâlnit cu Ioan Botezătorul, care a pregătit omenirea pentru curățire. Dar Domnul a venit să coboare în Iordan pentru a schimba firea apelor și pentru a ne da iertare de păcate, pentru a ne boteza cu Duh Sfânt și cu focul ceresc al curățirii de toate suferințele, de toate păcatele și de toate bolile noastre. În al doilea rând, slujba de astăzi (n.r. - ieri), în ziua de 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei, înseamnă încercarea Bisericii de a-i ruga pe creștini să ajuneze de păcate - cu ochii, cu gândul, cu gura și cu fapta. În această zi, vin creștinii la biserică și participă la sfințirea cea mare a apei, care se face în recipiente mari, cum se vede aici, dar pentru binele și păstrarea Aghesmei, ea se trece în sticluțe special pregătite. În al treilea rând, Agheasma este și spre sfințirea caselor. Stăruiesc mult ca să ia creștinii Agheasmă. Și unde preotul, dintr-un motiv sau altul, n-a putut ajunge, deschideți larg ușile caselor și sfințiți-le cu Agheasmă. Și nu uitați să duceți Agheasmă și bătrânilor nedeplasabili sau celor din spitale, celor care, din diverse pricini, nu au putut ajunge la biserică.
Și în al patrulea rând, mâine (6 ianuarie - n.r.), când mergem la Botez la Dunăre, să venim cu aceeași bunăcuviință cu care mergeau creștinii să se întâlnească cu Sf. Ioan Botezătorul și cu Iisus Hristos, care ne dăruiește izvor de sfințenie și de bucurie! Există o tradiție românească - la terminarea sfințirii apelor la Dunăre și a izvoarelor mai mari, să se lanseze o cruce de lemn în apă. Stărui și vă rog: rugați pe toți creștinii și în special pe curajoșii care se vor lansa la apă să fie perfect sănătoși! În plus, să nu transformăm un act sacru - ridicarea crucii înseamnă iertarea tuturor păcatelor de către Hristos și binecuvântarea orașului pentru pace, liniște și bucurie - să nu-l denaturăm transformându-l într-un "spectacol"! Nu este de folos să mergem să exploatăm crucea pe străzi, crucea este doar de binecuvântare! Cel care o primește se felicită, primește multă sănătate și mult ajutor de la Dumnezeu, pentru el și pentru binele orașului, pentru binele țării. Și sunt sigur că Dumnezeu, de Bobotează, așază mult mai multă curățire, pace în sufletele, mințile și inimile ce pot face pace și în țară, și în lume", a arătat ÎPS Casian.
Agheasma Mare va fi îmbuteliată în peste 100.000 de sticle special pregătite, acestea urmând a fi împărțite de Bobotează și Sf. Ioan Botezătorul în Galați și Brăila.
Ca în fiecare an, ziua de Bobotează va fi marcată, la Galați, la Biserica Precista, prin slujba de Sfințire a Apelor, dar și prin ceremonia de aruncare a crucii în apele Dunării - "Iordanul românilor", pentru a fi prinsă de credincioșii cei mai îndrăzneți și netemători în fața apelor fluviului. Slujba de la Biserica Precista, ce va fi săvârșită de ÎPS Casian și un sobor de preoți, va începe la ora 13,00.