80 de ani de la nașterea ziaristului Radu Macovei. Evocare la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității de la Dunărea de Jos

80 de ani de la nașterea ziaristului Radu Macovei. Evocare la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității de la Dunărea de Jos
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

"Radu Macovei, mărturisitor al libertății de exprimare, apostol al culturii și presei de la Dunărea de Jos" este tema întâlnirii ce va avea loc, cu arhierească binecuvântare, vineri, 24 februarie 2023, ora 17,00, la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității de la Dunărea de Jos. Organizatori sunt Muzeul Eparhial și Filiala Uniunii Ziariștilor Profesioniști "Radu Macovei" Galați.

Întâlnirea va debuta la capela Palatului Episcopal, cu o slujbă de pomenire a celui care a fost Sfetnic și Apostol al demnității, culturii și presei la Galați, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos.

Manifestarea de suflet va continua apoi la sala "Sergiu Dumitrescu", unde va fi vernisată expoziția-memorial, ce cuprinde distincții, diplome, cărți, obiecte dăruite comunității și Muzeului Eparhial de soţia sa, prof. univ. dr. Viorica Macovei. Între obiectele de valoare se află distincții, precum: "Crucea Patriarhală", "Vrednicia Andreiană", premii pentru carte și jurnalism și cea mai grea piesă, bustul lui Radu Macovei (foto 1), lucrare realizată de brăileanca Ana Maria Negară, sculptor, profesor asociat la Universitatea din Iași. Lucrarea a fost finanțată de Asociația "Celibidache", marea familie Celibidache fiind una dintre rădăcinile pământești ale ziaristului Radu Macovei, după mamă. La această colecție s-au adăugat mai multe obiecte ce i-au aparținut ziaristului Grigore Lazarovici, donație făcută de dr. Călina Lazarovici, soția sa.

Noua și inedita "panoplie" intrată în colecția Muzeului Eparhial ilustrează prin obiectele expuse, diplome, fotografii, documente, frânturi din viața celor doi ziariști, prieteni și mărturisitori ai libertății și demnității.

Chemarea lui Radu Macovei din după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989 - adresată mai întâi lui Grigore Lazarovici - de a face la Galați primul cotidian din România postdecembristă a fost scânteia prin care au fost sparte zăbrelele unei lumi înlănțuite în metehnele regimului totalitar.

Despre aceste momente, despre personalitatea ziaristului şi apostolului Radu Macovei vom depăna amintiri în cadrul unei "șezători de taină", cum spune Arhiepiscopul Dunării de Jos, în amintirea Mentorului care ar fi împlinit, în această primăvară, 80 de ani.

Pe această cale, adresăm invitația de a participa la eveniment nu doar ziariștilor și oamenilor de cultură, ci tuturor celor care l-au cunoscut, l-au citit și nu l-au uitat.

Citit 2820 ori Ultima modificare Vineri, 24 Februarie 2023 08:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.