Îmbulzeală și debandadă printre morminte, de Paştele blajinilor, la Galaţi (FOTO)

Îmbulzeală și debandadă printre morminte, de Paştele blajinilor, la Galaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Prima duminică după Paște, este, în mod tradițional, dedicată pomenirii morților, chiar dacă, în calendar, Paștele Blajinilor se sărbătoreşte luni.

Mulţi oameni ajung la cimitir duminica, deoarece a doua zi sunt de obicei la serviciu. Ziua de pomenire a morţilor şi-a pierdut însă mult din însemnătatea religioasă și s-a transformat într-un moment de fală și mândrie. Anul acesta, reporterii „Viața liberă” au mers la Cimitirul „Eternitatea”, cel mai mare din oraș, pentru a vedea exact care mai este tradiția la mormintele celor dragi, plecați dintre noi.

Nu ai loc să arunci un pai

Dacă, la primele ore ale dimineții, la morminte era liniște, odată cu venirea prânzului, strada Coșbuc s-a umplut până la refuz de oameni și mașini. Oamenii legii, sosiți în zonă pentru a fluidiza traficul și a coordona mulțimile de oameni care treceau alandala atât prin mijlocul străzii, cât și prin locurile special amenajate, făceau cu greu față. Stațiile Transurb din zonă erau pline de oameni, iar unii, nerăbdători și flămânzi, mâncau pe trotuar din pachetele primite de pomană. „Nu ai loc să arunci un ac... Este o aglomerație de nedescris. Uitați-vă și dumneavoastră, vin grupuri de oameni din toate părțile... Dezorganizați, fără să țină cont de nimic. Parcă ar fi la miting sau parcă ar fi ultima zi din viața lor în care ar putea să dea de pomană, așa se înghesuie”, ne-a spus o femeie care aștepta autobuzul în stația din fața Cimitirului ”Eternitatea”. Și, ca şi cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, oamenii legii s-au luptat și cu indivizii gălățeni mai puțin credincioși și certați cu legea, care au transformat una din aleile pietonale din cimitir în loc de picnic. Gălățenii gură-cască, sosiți în zonă pentru a primi ceva de pomană, s-au bucurat de vremea caldă și au luat la pas aleile dintre morminte, oprindu-se la fiecare creștin care se afla la locul de veci al celui pomenit.

Venirea preoților a pus capăt dezordinii

Toata agitația s-a încheiat în momentul în care preoții au ajuns la morminte și au început slujba de comemorare cu „Hristos a Înviat!”. În doar câteva momente, forfota s-a încheiat și oamenii au așteptat liniștiți lângă morminte venirea preotului pentru a oficia slujba religioasă de comemorare. Paștele Blajinilor se va comemora şi luni, așa că oamenii legii spun că vor fi prezenţi în continuare în zona cimitirelor și vor interveni acolo unde va fi cazul.

Citit 8496 ori Ultima modificare Vineri, 28 Aprilie 2023 09:52

8 comentarii

  • postat de Ion
    Luni, 24 Aprilie 2023 22:33
    86.124.203.***
    Societatea " Gospodărire Urbana " sa mai pună preț și pe Oameni. Au dat banii doar ptr bariera - întrare și Ieșire din Cimitir iar Toaleta arata groaznic. Este de nedescris. Acolo focar de infecție. Bine ca au pus chiar în fata Toaletei ( WC - public) și acel Aparat de Cafea. Care a fost deșteptul
    0
    0
  • postat de Cetatean
    Luni, 24 Aprilie 2023 13:54
    78.96.81.***
    În cimitir , atât la Eternitatea cât și la Sf. Lazat majoritatea persoanelor erau acolo doar ptr. a comemora pe cei decedați. Vacarmul la cimitire s a instituit tot din cauza capetelor de capra care ne conduc și care nu sunt în stare sa se organizeze fie sa închidă anumite străzi fie sa mărea
    0
    0
  • postat de Alexutz
    Luni, 24 Aprilie 2023 13:12
    5.2.205.***
    Am fost sambata si a fost foarte lejer, organizat, fara sa ma calc in picioare cu nimeni. Tot oamenii sunt de vina ca se imbulzesc ca oile duminica si luni.
    0
    0
  • postat de Gabriel
    Luni, 24 Aprilie 2023 10:58
    193.230.156.***
    Toaleta de la cimitirul Eternitatea destinata publicului arata groaznic (nu stiu daca tot pe aceea o folosesc si salariatii cimitirului. In conditiile in care taxa s-a marit, asteptam una mai civilizata.
    0
    0
  • postat de dan
    Luni, 24 Aprilie 2023 09:01
    89.120.230.***
    debandada la superlativ la eternitatea!se stia de aceasta sarbatoare ,dar onor primaria nu a facut nimic pentru o buna organizare!organizarea unor parcari provizorii cu sensuri clare de acces,murdarie in cimitir ca te intrebi pentru ce e taxa pe care o platim,ca sa nu mai vorbim cum arata cimitirul
    0
    0
  • postat de Zâât
    Luni, 24 Aprilie 2023 08:18
    109.166.135.***
    Femeia aia din articol, care se plange de lipsa de organizare ar trebui sa stie ca si ea prin propria prezenta, contribuie la acea aglomeratie! Daca statea acasa, aveam inca un loc liber pe trotuar. E usor sa arati cu degetul spre altii fara sa tii cont de cat de mult incurci chiar tu lumea. E sarba
    0
    0
  • postat de Hristos a inviat
    Duminică, 23 Aprilie 2023 20:47
    89.137.229.***
    A fost bună măsură primăriei respectiv a gospodăriei urbane de a nu mai permită accesul mașinilor în cimitire, nici măcar pt mașinile care transporta pers cu dizabilitati.
    În felul ăsta nu s-au mai creat acele blocaje.
    Chestia e că nu s-a anunțat mai dinainte .
    Am.venit cu mama de 86 de ani având
    0
    0
  • postat de RADU
    Duminică, 23 Aprilie 2023 19:27
    188.25.148.***
    PASTELE BLAJINILOR ESTE INTOTDEAUNA IN ZIUA DE LUNI DE DUPA DUMINCA TOMII. AZI A FOST DUMINICA TOMII, NU PASTELE BLAJINILOR!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.